Radio Ognjišče
Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Brodka iz kruha, ki ni več v uporabi, in mu mlad inovator daje vnovični namen uživanja. (foto: brodka.si)
Brodka iz kruha, ki ni več v uporabi, in mu mlad inovator daje vnovični namen uživanja.

Kruhu dajemo novo priložnost

Oddaje Nataša Ličen

Brodka žgana pijača je prva tovrstna žgana pijača na svetu, ki je narejena (destilirana) iz presežka kruha (kruha, ki se neprodan zvečer vrača iz trgovin). Brodka je visokokakovostna, inovativna žgana pijača milega okusa, inovativno delo mladega Martina Kržiča.

Na svetu zavržemo več kot milijardo ton hrane oziroma tretjino vse hrane, ki jo pridelamo," razlaga Martin Kržič in pove, kako je dobil zamisel za Brodko, "Študiral sem menedžment trajnostnega razvoja v Kopru in zavržena hrana je velik družbeni in okoljski problem. S sošolci smo se udeležili mednarodne konference o krožnem gospodarstvu, ki so ga organizirali Ekologi brez meja, kjer je bil tudi sklop o zavrženi hrani. Predstavljen je bil primer dobre prakse iz Belgije, kjer iz odpadnega kruha varijo pivo. Glede na to, da imamo doma že družinsko podjetje za žganje kuho, sem sklepal, če se lahko naredi pivo, se lahko verjetno destilira tudi žganje. Potem smo malo za šalo, malo zares doma preizkušali in danes je na voljo izdelek za prodajo. Ogromne količine neprodanega kruha končajo ali kot krmilo za živino ali v bioplinarnah. Mi pa smo izbrali način, ko odpadno hrano, ki to pravzaprav še ni, spremenimo v živilo, ki je znova primerno za uživanje. Hrani določimo, da je odpadek, ki to sploh ni, in jo zavržemo. To sem želel spremeniti."

Kruhu damo novo priložnost
Kruhu damo novo priložnost © brodka.si

"Prvi preizkus je bil v posodi ne več od treh litrov za fermentacijo. Ta prva pijača, oziroma žganje, ni bilo za uživanje, okus ni bil prijeten. Veliko dela nas je čakalo in preizkušanja, da smo prišli do današnjega rezultata. Prvo Brodko sem »zdestiliral« leta 2015 in od takrat do danes je bila vsaka serija izpopolnjena. Pišem tudi magistrsko nalogo na to temo, združil sem svojo zaposlitev, študij in družinsko tradicijo."

Martin Kržič
Martin Kržič © brodka.si

Martin Kržič izhaja iz znane žganje kuharske družine Kržič. Po letu in pol dela, testiranja in ukvarjanja z birokracijo je uspelo, da je Brodka žgana pijača ugledala luč sveta. Kot surovina za izdelavo žgane pijače Brodka se uporabljajo presežki kruha in s tem se doseže, da se star kruh znova uporabi za pridobitev in izdelavo novega živilskega produkta. Z vnovično uporabo se zmanjšuje količina zavržene hrane ter hkrati osvešča o problematiki presežkov le te.

Inovativna pijača mladega inovatorja, ki je združil družinsko znanje in tradicijo s svojim študijskim zanimanjem.
Inovativna pijača mladega inovatorja, ki je združil družinsko znanje in tradicijo s svojim študijskim zanimanjem. © brodka.si

Brodka je idealna osnova raznim coctailom. S prvo tovrstno alkoholno pijačo Martin Kržič ter Žganjekuha Kržič orjeta ledino v svetu žganih pijač in se že dotikajo prihodnosti, ki bo trajnostno naravnana in se bo sčasoma začelo upoštevati krožno gospodarstvo in ničelno toleranco do zavržene hrane.

MINISTRSTVO ZA ZDRAVSTVO OPOZARJA, PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Oddaje
Multimedijski adventni koledar Radia Ognjišče (photo: Štefan Iskra) Multimedijski adventni koledar Radia Ognjišče (photo: Štefan Iskra)

Adventni koledar za otroke: Hlevček in sv. družina...

Pred nami je sveti večer, kar pomeni, da je ostalo še čisto malo korakov in se naše skupno potovanje v Betlehem zaključuje. Prispeli smo na cilj! Z Marijo, Jožefom in osličkom smo potovali skozi ...

Ronald Hicks (photo: Škofija Joilet) Ronald Hicks (photo: Škofija Joilet)

Kdo je novi newyorški nadškof?

Papež je 18. decembra opravil svojo najpomembnejšo ameriško imenovanje doslej. Eno največjih nadškofij – New York, ki šteje 2 milijona in pol katoličanov, bo odslej vodil Ronald Hicks, ki je ...

Meta Potočnik je v Radijski katehezi gostila Mira Šlibarja in Nika Šavlija (photo: Izidor Šček) Meta Potočnik je v Radijski katehezi gostila Mira Šlibarja in Nika Šavlija (photo: Izidor Šček)

Po krstu in bolniškem maziljenju sem oživel #video

Decembrska kateheza za bolnike, invalide in starejše je prinesla pogovor z lurškim kaplanom Mirom Šlibarjem, ki se po več letih zvestega pripravljanja vsebin za bolnike in starejše, poslavlja od ...

Simon Brezovnik, Boštjan Čerin in Tina Brezovnik (photo: Maja Morela) Simon Brezovnik, Boštjan Čerin in Tina Brezovnik (photo: Maja Morela)

Za rojstni dan ji je podaril posebno darilo

Družabne igre so poleg zabave tudi prostor srečanja, sodelovanja in učenja. Da bo njihova igra zadostovala vsem tem kriterijem so se trudili tudi ustvarjalci čisto nove in prve skavtske igre ...

Jaslice (photo: Unsplash) Jaslice (photo: Unsplash)

Na piknik k jaslicam

V predzadnji oddaji Sobotna iskrica v letošnjem letu smo gostili urednico revije Mavrica Evo Markovič. Pogovor je bil pravzaprav nežna adventna spodbuda, kako v predprazničnem hitenju ohraniti ...

Avdio player - naslovnica