Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Jože Mohar (foto: ARO)
Jože Mohar

Suša bo marsikje po Evropi botrovala manjšemu pridelku krompirja

Kmetijstvo | 19.07.2017, 11:15

Prav težko je gledati, kako trgovci hitijo z akcijami in mladi slovenski krompir ponujajo po izjemno nizkih cenah. To se dogaja tudi v okviru projektov, ki jih posamezni med njimi označujejo kot podporo lokalni – slovenski – pridelavi, kjer po mnenju strokovnjakov, če bi res želeli podpreti pridelavo v regiji, sploh ne bi smeli izvajati akcijskih ponudb, ki pomenijo velik pritisk na pridelovalca.

Tudi mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat, ki je bil naš gost v jutranji Svetovalnici, opozarja, da letos suša kroji pridelavo krompirja. Pridelava po vsej Evropi je ogrožena in pričakuje se precej zmanjšane pridelke:»V Južni Sloveniji, Krško, Brežice, brez namakanja tam ni krompirja, potem vzhodna Slovenija od Ptuja proti Ormožu, enako, kdor lahko namaka bo imel pridelek, tisti, ki nima vode, ne bo imel pridelka. Na Gorenjskem je različno, kaže zaenkrat v redu, čeprav so bili na peščenih tleh krompirji že prizadeti, če pa se ozrem še čez mejo, Spodnja Avstrija, se pravi severno od Dunaja, bodo brez namakanja izredno slabi pridelki, Češka, Slovaška izredna suša, potem suša v Belgiji, kar nismo navajeni, ker je Belgija ogromna pridelovalka krompirja in celo v južni Nizozemski ne kaže pridelovalcem najbolje, visoke temperature bodo botrovale nižjim pridelkom in znižani kvaliteti kromprija.«

Mag. Jože Mohar zato opozarja, da nikakor niso primerne poteze trgovcev, ki tradicionalno nizko prodajo krompirja v počitniških mesecih, ko je večina ljudi na dopustih, izkoriščajo za pritisk na pridelovalce in nižanje odkupnih cen. Po njegovih besedah je nujno dobro povezovanje in skupen nastop pridelovalcev krompirja, sicer se bo, tako kot lani, zgodilo, da bodo krompir prodajali po izjemno nizkih cenah.

Krompir ponovno cveti in tvori množico majhnih gomoljev zaradi stresa

Mag. Jože Mohar je v Svetovalnici odgovarjal na vprašanja poslušalcev o zadregah v letošnji pridelavi krompirja. V zadnjih dneh namreč mnogi opažajo, da je krompir ponovno začel cveteti in tvori številne majhne gomolje. »Predvsem na peščenih tleh, kjer ni bilo padavin, so krompirji v strašnem šoku, določene sorte so zaradi tega prenehale z rastjo. Po plohah in nevihtah, ko so dobile novo količino padavin, je prišlo do ponovne rasti. Krompir, ki je zaradi šoka prenehal z rastjo začne ponovno odganjati, to se vidi tako, da iz že nastalih večjih gomoljev rastejo majhni gomolji, krompir pa lahko začne tudi ponovno cveteti.«

Poraščanje krompirja
Poraščanje krompirja © Robert Božič

Nevarnost dvakrat slabega krompirja

Jože Mohar svetuje, da v primeru, če se je to zgodilo tudi pri vas, takoj pokosite ali na druge načine uničite krompirjevico, krompir pa potem izkopljete. Če bi namreč krompir nadaljeval z vegetacijo, bi mladi gomolji začeli izčrpavati starejše, ti bi postali »steklasti, trdi in neokusni« in posledično neuporabni za prehrano, mladi gomolji pa tudi ne bi dosegli fiziološke zrelosti in uporabnosti.

Vabljeni k poslušanju vseh nasvetov povezanih s pridelavo krompirja.

Kmetijstvo
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...