Petra MalenšekPetra Malenšek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Svetovalnica: Dobra riba za vroče poletne dni

Hrana in okolje | 10.07.2017, 10:40 Rok Mihevc

Vroče je v teh dneh in temu primerni so bili tudi osvežilni lahki poletni recepti v tokratni kuharski Svetovalnici. Z nami je bila sestra Nikolina.

Priprava postrvi

Postrv očistimo, s škarjami prerežemo trebušno votlino, operemo, porežemo plavuti in ostrgamo od repa proti glavi. Nato mariniramo, v trebušno votlino damo vejico rožmarina ali zeleno, česen, po notranjosti nežno posolimo in pokapamo z limono, da meso ostane bolj čvrsto. Zunanjost namažemo z oljem. V ponev ali pekač zlijemo dve žlici olja, posoda pa mora biti primerno vroča. Če je premalo, se bo prijela, če pa preveč, bo zažgana riba. Pečemo približno 15 minut, odvisno od velikosti ribe, vmes jo obrnemo. Če jo pečemo v pečici, jo pečemo 20-25 minut pri 190 stopinj Celzija.

Marelična marmelada

Sezona marelic je trenutno na višku, za marmelado pa potrebujemo 30dkg sladkorja na 1kg marelic. Marelice izkoščičimo, zvečer sladkamo, zjutraj pa skuhamo, zmiksamo s paličnim mešalnikom, marmelado pa nato kuhamo 20 minut in stalno mešamo. Druga varianta pa je, da jih naložimo v pekač, sladkamo, pekač nagnemo, da se sok odcedi iz marelic. Nato sok odlijemo in marelice kuhamo, zmiksamo in tako dobimo gostejšo marmelado. Znak, da je marmelada kuhana in želirana je, da se ne razliva. Če ne želira, potem kuhamo še dlje, odvisno je tudi od kvalitete marelic. Nato marmelado nalivamo v pripravljene temperirane kozarce.

Ostalim receptom prisluhnite v avdio posnetku: polnjene bučke in kuskus (6:00), krompirjeva musaka (9:40), kako shranimo jajčevce (13:30), pijača iz mete in melise (23:10), vložene bučke (24:50), pasterizacija kumar (26:00).

Hrana in okolje, Svetovalnica
Skupina na vrhu Storžiča (photo: ARO) Skupina na vrhu Storžiča (photo: ARO)

Tradicionalna sveta maša na Storžiču

V soboto po Velikem šmarnu je že tradicionalna sveta maša na Storžiču. Somaševanje je ob Francu Brečku, župniku iz Trstenika, ter Eriku Šviglju, župniku v Kranj - Zlato Polje, vodil škof Anton ...

Anej Filej je našel novo življenje v skupnosti Srečanje (photo: ARO) Anej Filej je našel novo življenje v skupnosti Srečanje (photo: ARO)

Probleme je reševal z alkoholom

Aneju Fileju so zaradi vožnje pod vplivom alkohola kar štirikrat vzeli izpit. Izgubil je tudi službo, saj je bil voznik tovornjaka. Alkohol je postal njegova stalnica, srečal se je tudi z raznimi ...

Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec) Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec)

Srce v dresu – podaj naprej!

Po vsej Koroški in še širše med 8. avgustom in 10. oktobrom 2025 poteka dobrodelni turnir Srce v dresu – podaj naprej! Združuje zdravje, šport, solidarnost in srčnost. Dogodivščine želijo povezati ...