Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Svetovalnica: Dobra riba za vroče poletne dni

Hrana in okolje | 10.07.2017, 10:40 Rok Mihevc

Vroče je v teh dneh in temu primerni so bili tudi osvežilni lahki poletni recepti v tokratni kuharski Svetovalnici. Z nami je bila sestra Nikolina.

Priprava postrvi

Postrv očistimo, s škarjami prerežemo trebušno votlino, operemo, porežemo plavuti in ostrgamo od repa proti glavi. Nato mariniramo, v trebušno votlino damo vejico rožmarina ali zeleno, česen, po notranjosti nežno posolimo in pokapamo z limono, da meso ostane bolj čvrsto. Zunanjost namažemo z oljem. V ponev ali pekač zlijemo dve žlici olja, posoda pa mora biti primerno vroča. Če je premalo, se bo prijela, če pa preveč, bo zažgana riba. Pečemo približno 15 minut, odvisno od velikosti ribe, vmes jo obrnemo. Če jo pečemo v pečici, jo pečemo 20-25 minut pri 190 stopinj Celzija.

Marelična marmelada

Sezona marelic je trenutno na višku, za marmelado pa potrebujemo 30dkg sladkorja na 1kg marelic. Marelice izkoščičimo, zvečer sladkamo, zjutraj pa skuhamo, zmiksamo s paličnim mešalnikom, marmelado pa nato kuhamo 20 minut in stalno mešamo. Druga varianta pa je, da jih naložimo v pekač, sladkamo, pekač nagnemo, da se sok odcedi iz marelic. Nato sok odlijemo in marelice kuhamo, zmiksamo in tako dobimo gostejšo marmelado. Znak, da je marmelada kuhana in želirana je, da se ne razliva. Če ne želira, potem kuhamo še dlje, odvisno je tudi od kvalitete marelic. Nato marmelado nalivamo v pripravljene temperirane kozarce.

Ostalim receptom prisluhnite v avdio posnetku: polnjene bučke in kuskus (6:00), krompirjeva musaka (9:40), kako shranimo jajčevce (13:30), pijača iz mete in melise (23:10), vložene bučke (24:50), pasterizacija kumar (26:00).

Hrana in okolje, Svetovalnica
Škof Jamnik je obiskal Ljubhospic (photo: s. Emanuela Žerdin) Škof Jamnik je obiskal Ljubhospic (photo: s. Emanuela Žerdin)

Sveti večer v Ljubhospicu in v domu za ostarele

Na sveti večer je škof Jamnik maševal v domu starejših v Štepanji vasi. Ob 20. uri pa je bila polnočnica v hospicu v Ljubljani, kjer ekipa zaposlenih in prostovoljcev oblikuje lepo praznovanje za ...

Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt) Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt)

Takega večera mnogi narodi ne poznajo

Pred nami je prvi sveti večer. Podoben je drugim večerom, a vseeno je zelo drugačen. Je večer, ko se že veselimo jutrišnjega praznika – rojstva Jezusa Kristusa. Stara slovenska navada je, da nocoj ...

Svetlana in Arif Sulejmanovič (photo: osebni arhiv AS) Svetlana in Arif Sulejmanovič (photo: osebni arhiv AS)

Drži me za roko, ko bom odhajala

Našega decembrskega gosta in letošnjega jubilanta, ki mu tako na videz kot po živahnosti duha zlahka prisodimo četrtino let manj, že od majhnih nog spremlja sprejemanje različnosti in Božjih ...

Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay) Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay)

Ko v Božičkovi preobleki plezam po pediatriji

Mateja Mazgan Senegačnik je svetovna popotnica. Odmevni so bili njeni opisi potovanj z babico, zdaj pa ji lahko že nekaj let sledimo na blogu, kjer opisuje izlete in doživetja primerna za družine. ...