Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko

Svetovalnica: Dobra riba za vroče poletne dni

Hrana in okolje | 10.07.2017, 10:40 Rok Mihevc

Vroče je v teh dneh in temu primerni so bili tudi osvežilni lahki poletni recepti v tokratni kuharski Svetovalnici. Z nami je bila sestra Nikolina.

Priprava postrvi

Postrv očistimo, s škarjami prerežemo trebušno votlino, operemo, porežemo plavuti in ostrgamo od repa proti glavi. Nato mariniramo, v trebušno votlino damo vejico rožmarina ali zeleno, česen, po notranjosti nežno posolimo in pokapamo z limono, da meso ostane bolj čvrsto. Zunanjost namažemo z oljem. V ponev ali pekač zlijemo dve žlici olja, posoda pa mora biti primerno vroča. Če je premalo, se bo prijela, če pa preveč, bo zažgana riba. Pečemo približno 15 minut, odvisno od velikosti ribe, vmes jo obrnemo. Če jo pečemo v pečici, jo pečemo 20-25 minut pri 190 stopinj Celzija.

Marelična marmelada

Sezona marelic je trenutno na višku, za marmelado pa potrebujemo 30dkg sladkorja na 1kg marelic. Marelice izkoščičimo, zvečer sladkamo, zjutraj pa skuhamo, zmiksamo s paličnim mešalnikom, marmelado pa nato kuhamo 20 minut in stalno mešamo. Druga varianta pa je, da jih naložimo v pekač, sladkamo, pekač nagnemo, da se sok odcedi iz marelic. Nato sok odlijemo in marelice kuhamo, zmiksamo in tako dobimo gostejšo marmelado. Znak, da je marmelada kuhana in želirana je, da se ne razliva. Če ne želira, potem kuhamo še dlje, odvisno je tudi od kvalitete marelic. Nato marmelado nalivamo v pripravljene temperirane kozarce.

Ostalim receptom prisluhnite v avdio posnetku: polnjene bučke in kuskus (6:00), krompirjeva musaka (9:40), kako shranimo jajčevce (13:30), pijača iz mete in melise (23:10), vložene bučke (24:50), pasterizacija kumar (26:00).

Hrana in okolje, Svetovalnica
Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak) Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak)

Umrl zadnji čedermac

V bolnišnici v Vidmu je včeraj umrl Božo Zuanella, župnik v Tarčmunu in Sovodnji. Čez mesec in pol bi praznoval šestdesetletnico duhovništva, decembra bi dopolnil 84 let. Bil je tudi zbiralec ...

Vatikan, trg svetega Petra (photo: Vatican Media) Vatikan, trg svetega Petra (photo: Vatican Media)

Tu lahko v živo spremljate dogajanje v Vatikanu

Dogajanje v Vatikanu lahko v živo spremljate 24 ur na dan preko YouTube kanala. Oči svetovne javnosti so tja še posebej oprte v teh dneh, zato povezavo do oddajanja v živo lahko najdete tudi v članku.

Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc) Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc)

Dobra mineštra, sladoled in Šmarnice

Mesec maj, v katerega smo vstopili, je že od 16. stoletja povezan s češčenjem Marije. Posebna majniška pobožnost je nastala dve stoletji pozneje. Na Slovenskem smo jo začeli obhajati sredi 19. ...