Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Svete Višarje (foto: Matjaž Merljak)
Svete Višarje

Bliža se 29. Romanje treh Slovenij

Slovenci po svetu | 02.08.2017, 13:42 Matjaž Merljak

Na Svetih Višarjah bo v nedeljo, 6. avgusta 2017, potekalo tradicionalno romanje rojakov iz matične domovine, zamejstva in izseljenstva, ki sta ga pripravila Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov iz Evrope

Božja pot na stičišču narodov in dežel tradicionalno na prvo nedeljo v avgustu od leta 1989 vabi k sebi romarje iz vseh 'treh Slovenij'. Tudi letos se bodo nekateri na 1790 metrov visoko goro podali peš iz Žabnic mimo postaj Kraljevega križevega pota, večina pa z gondolsko žičnico.

Program se bo na prireditvenem prostoru za cerkvijo začel ob pol enajstih s predavanjem pravnika in politologa prof. dr. Andreja Finka iz Argentine z naslovom »Upanje v večno Slovenijo!«.

Vrhunec bo točno opoldne v romarski Marijini božjepotni cerkvi, ko bo sveto mašo skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore.

Po maši bo na ploščadi za cerkvijo kratek kulturni program, ki ga bosta z glasbo obogatila DPS Zarja in Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov.

Z nedeljski romanjem se bo končalo tudi srečanje za mlade, ki ga pripravlja Rafaelova družba. Višarski dnevi mladih se bodo začeli jutri v Trstu, pretekli teden pa so potekali Višarski dnevi mladih za srednješolce. Obiskali so Celovec, Vetrinj, Gospo Sveto, Rož, Ziljo in Višarje.

Na spletni strani Rafaelove družbe dobite več informacij, če se želite romanja udeležiti organizirano.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...