Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Nova državna sekretarka na USZS

Slovenci po svetu | 13.07.2017, 17:12 Matjaž Merljak

Jutri bo na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS delo državne sekretarke nastopila dr. Aleksandra Pivec. Vlada jo je imenovala na seji prejšnji četrtek, 6. julija 2017, ob tem je sprejela sklep o razrešitvi dosedanje sekretarke Marije Pukl.

Puklova je bila na mesto državne sekretarke imenovana 22. januarja 2015. Nasledila je Brigito Čokl, ki jo je vlada na predlog ministra Žmavca imenovala marca 2014, s funkcije pa razrešila Borisa Jesiha.

Marija Pukl je univerzitetna diplomirana sociologinja ter učiteljica matematike in fizike. Opravljala je vodstvena dela na področju kadrov, trženja in prodaje. Pred imenovanjem za državno sekretarko je bila v pokoju.

Marija Pukl
Marija Pukl © USZS
Kot so sporočili z USZS, je dr. Aleksandra Pivec svojo poklicno pot pričela kot mlada raziskovalka na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani ter strokovna raziskovalna sodelavka v ZRS Bistra Ptuj. Doktorirala je iz področja kemijskega inženirstva. V ZRS Bistra Ptuj je v obdobju 17 let delovala na področju priprave in vodenja in koordinacije nacionalnih in mednarodnih razvojnih, znanstveno - raziskovalnih in aplikativnih projektov ter 6 let opravljala funkcijo direktorice inštitucije. Aktivno je delovala pri pripravi razvojnih strategij na različnih področjih in za različne deležnike lokalnega in regijskega okolja, pripravi in vodenju znanstvenih in razvojnih projektov ter pripravi publikacij ter pridobivanj sredstev iz fondov EU.

Dr. Aleksandra Pivec je od septembra 2016 zaposlena na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer je na delovnem mestu sekretarke v kabinetu ministra, bila zadolžena za področje razvoja in pomoči pri povezovanju razvojnih interesov in aktivnosti med Slovenci, ki živijo v zamejstvu in po svetu ter med rojaki v Sloveniji ter za krepitev razvojnih prizadevanj pri vzpostavitvi regionalnih povezav na vseh področjih (gospodarstvo, kultura, jezik).

vir: USZS

Slovenci po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...