Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

Papež: S krstom smo poklicani prinašati Kristusovo luč v svet.

Cerkev po svetu | 02.08.2017, 10:59 Marta Jerebič

Papež Frančišek ima po julijskem premoru avgusta znova splošne avdience. Za današnjo katehezo se je pred visokimi temperaturami umaknil v dvorano Pavla VI. Približno 7 tisoč romarjem je spregovoril o krstu kot vratih upanja. Poudaril je, da smo s krstom poklicani prinašati Kristusovo luč v svet.

Antični obred krsta je bil veliko bogatejši od sedanjega. Večji pomen je imela simbolika zahoda, kjer luč umre, in vzhoda, kjer se sonce rodi.

Danes to simboliko nekoliko ponazarja krstna sveča, ki jo prižgemo na velikonočni sveči. Ta pri velikonočni vigiliji vstopi v popolnoma temno cerkev, s čimer izraža skrivnost Kristusovega vstajenja. Iz tega voska vsi prižgejo svoje sveče in plamen posredujejo bližnjim: »To znamenje pomeni širjenje Jezusovega vstajenja v življenja vseh kristjanov. Življenje Cerkve je širjenje luči,« je dejal Frančišek.

Kot vedno ob tej tematiki je navzoče vprašal, ali vedo za datum svojega krsta. Po njegovih besedah je namreč to datum luči, ko smo bili kontaminirani s Kristusovo lučjo.

»Kakšna milost, ko kristjan postane zares Krištof, torej prinašalec Jezusa v svet. Zlasti tistim, ki gredo skozi obdobja žalovanja, obupa, teme in sovraštva.« To po papeževih besedah lahko vidimo že iz številnih majhnih podrobnosti: iz luči, ki jo ima kristjan v očeh; iz vedrosti, ki se je ne dotaknejo niti najtežji dnevi; iz volje, da želimo dobro, čeprav smo izkusili številna razočaranja.

»Ko bodo v prihodnosti pisali zgodovino naših dni, kaj bo rečeno o kristjanih? Če bomo zvesti svojemu krstu, bomo širili luč božjega upanja in bomo prihodnjim rodovom lahko posredovali razloge za življenje,« je dejal papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...