Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

P. Zollner: Šokantnih odkritij spolnih zlorab bo še več

Cerkev po svetu | 01.08.2017, 10:12 Marta Jerebič

V medijih še vedno odmeva poročilo o fizičnih in spolnih zlorabah več kot 500 otrok v regensburškem fantovskem pevskem zboru. A s tem primerom še ni konec, šokantnih odkritij bo še več, je v pogovoru za ameriški spletni portal Crux, ki ga povzema portal domovina.je, dejal p. Hans Zollner, sicer domačin iz Regensburga, član vatikanske komisije za zaščito mladoletnih in vodja Centra za zaščito otrok na papeški univerzi Gregoriana v Rimu.

P. Hans Zollner je razkrit primer zlorab v regensburškem fantovskem pevskem zboru označil za “šokantnega”, ob tem pa je posvaril, da se bodo v naslednjih letih, ko bo prišlo do detabuizacije te teme tudi drugod po svetu, število razkritij podobnih primerov še povečalo.

“O tej temi se začenja sedaj govoriti v državah, kakršna je Indija, kjer še pred petimi leti ni bilo nobenega govora,” je dejal za portal Crux. “Zaznal sem, da se čedalje bolj širi stališče, da se je treba neposredno spopasti s problemom, ne pa da se mu izogibamo,” je dejal p. Zollner, ki po svetu z različnimi seminarji in izobraževanji širi zavedanje o tem, da je potrebno otroke zaščititi pred zlorabami in kakršnokoli vrsto nasilja, ne zgolj pred spolnimi zlorabami duhovnikov.

Ob tem je poudaril svoj nedavni obisk Mjanmara in Singapurja, kjer je organiziral srečanja na temo zaščite otrok, za katera sam pravi, da še pred nekaj leti sploh ne bi bila mogoča, sodeluje pa tudi z državami Južne in Srednje Amerike.

Tako je ponekod Cerkev tista, ki je prepoznana kot vodilna na področju boja proti zlorabam otrok, opozarja pa, da tudi v razvitem svetu obstajajo luknje v odzivu Cerkve, pri čemer je kot primer navedel nedavno obsodbo duhovnika zaradi zlorabe mladoletne osebe v eni izmed evropskih držav. “Škofija je izdala izjavo, ki je popolno nasprotje tistega, za kar se trudimo mi. Prvi stavek izjave je bil še vedno: “Mi branimo pravice duhovnikov,” in na koncu je sicer obstajalo nekaj vrstic o škodi, ki je bila storjena žrtvi.

"Jasno se lahko vidi, da je to obrambna drža in ne le da ne upošteva škode, ki je bila storjena domnevni žrtvi, ampak v njej tudi ni zaznati odgovornosti Cerkve,” je dejal p. Zollner, ki je ob tem za regensburški primer poudaril pomembno dejstvo, da je bila škofija tista, ki je naročila neodvisno preiskavo.

Več na domovina.je

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...