Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Charlie (foto: Splet)
Charlie

Charlie končal svoj življenjski boj

Svet | 29.07.2017, 08:45 Marjana Debevec

Starša 11-mesečnega Charlieja Garda, za katerega življenje sta se več mesecev z vsemi močmi borila, sta sporočila, da je njun čudoviti deček umrl. Papež Frančišek je svojo bolečino izrazil v tvitu in zapisal: "Očetu zaupam malega Charlija in molim za starše in vse ljudi, ki so ga imeli radi." Spomnimo, da je sveti oče večkrat podprl starša v tej njuni težki preizkušnji, ki je ganila ves svet.

"Najin prekrasen deček je odšel, resnično sva ponosna nate Charlie," je danes prek tiskovne predstavnice sporočila dečkova mati Connie Yates. Kot smo poročali, so starši vse do konca bili sodno bitko z zdravstvenimi ustanovami o zdravljenju. Njun boj se je končal, ko jima je ameriški nevrolog povedal, da je prepozno za zdravljenje z nukleotidno terapijo. Zahtevali so namreč, da dečka odpeljejo v ZDA na eksperimentalno zdravljenje, čemur so v londonski bolnišnici, kjer so dečka zdravili, nasprotovali. Sodišče je ta teden zavrnilo tudi njihovo zahtevo, da ga odpeljejo domov. Odločilo je, da ga prepeljejo v hospic, kjer je danes umrl, potem ko so mu prekinili dotok zraka, ki ga je ohranjal pri življenju.

Charlie je trpel za redko genetsko boleznijo, ki privede do oslabitve mišic, poškodb možganov, onemogoča pa tudi dihanje brez medicinske pomoči.

Staršem je za zdravljenje v ZDA uspelo zbrati 1,3 milijona britanskih funtov, z zbranim denarjem pa nameravajo zdaj ustanoviti sklad, tako da bi se "Charliejev glas slišal še naprej".

Z vsega sveta že prihaja na tisoče sožalnih sporočil. Bližino in molitev je zagotovil tudi predsednik papeške akademije za življenje msgr. Vincenzo Paglia. Zatrdil je, da nas omenjeni primer spodbuja k širjenju kulture spremljanja in izreku trojnemu NE: »Ne evtanaziji, ne zapuščenosti in ne terapevtski zagrizenosti. Obenem pa nas vabi k trojnemu DA in sicer da spremljanju, da razvoju znanosti in da zdravljenju bolečine, da bi bili ljudje v teh težkih trenutkih razumljeni v njihovih stiskah in potrebah, ki jih imajo, da bi bili slišani od vseh«, je še dejal msgr. Paglia.

Tudi kardinal Nichols, westminstrski nadškof in predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa, je ob Charliejevi smrti izrazil sožalje njegovima staršema. Zagotavlja jima molitev katoliške skupnosti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...