Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Bomba na Vurberku uspešno deaktivirana

Slovenija | 25.07.2017, 15:28 Andrej Šinko

Strokovnjaki enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so na Vurberku uspešno onesposobili 250 kilogramov težko ameriško letalsko bombo. Med intervencijo je bilo slišati dve manjši eksploziji, ki nista poškodovali bližnjih objektov, prav tako pa ni nastala škoda v okolju. Evakuirani prebivalci so se po intervenciji lahko vrnili na domove, saj je nevarnost minila. Pripadnik posebne enote Igor Boh pa je ob koncu pojasnil, da se je vse skupaj izteklo po najboljšem možnem scenariju.

Pristojni so ob 10. uri, po opozorilu sirene, evakuirali vse prebivalce v oddaljenosti enega kilometra od mesta bombe. Območje so morali zapustiti prebivalci približno 150 hiš na Vurberku in v Krčevini. V njih sicer živi približno 450 oseb, zaradi dopustov pa je moralo domove dejansko zapustiti precej manj ljudi. Pristojni so sicer območje popolnoma zaprli, tudi za zračni promet.

Kako je potekala akcija?

Strokovnjaki posebne enote so potem bombo najprej prepeljali s posebno žičnico z mesta ob hiši najditelja v 30 metrov oddaljeno in nekaj metrov globoko jamo, kjer so v preteklih dneh pripravili vse potrebno za njeno uničenje.

»Transport je potekal brezhibno. Po odložitvi na mesto uničenja smo pristopili k samem uničenju in sprožili eksplozivno polnitev, ki je bila na zadnjem delu in katere učinek naj bi bil odstranitev vžigalnega dela, se pravi dela, ki je predstavljal temeljno nevarnost, ki je izhajala iz samega neeksplodiranega ubojnega sredstva,« je pojasnil pripadnik posebne enote Igor Boh.

Sledila je daljinska deaktivacija in dve manjši eksploziji s tem pa je bila bomba nevtralizirana. »V samem telesu je še vedno manjša količina razstreliva, ki pa ni nevarna. To telo bombe z razstrelivom bomo naložili na naše vozilo, ki je namenjeno za prevoz tovrstnih zadev in jo bomo prepeljali v začasno skladišče in zadeva bo naknadno uničena na poligonu za uničenje,« je še na novinarski konferenci po intervenciji pojasnil Boh. Med tem pa so se evakuirani prebivalci že lahko vrnili na domove.

 

Slovenija
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...