Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Azijski dan mladih pred tremi leti (foto: Radio Vatikan)
Azijski dan mladih pred tremi leti

Začenja se azijski dan mladih

Svet | 30.07.2017, 00:35 Marjana Debevec

Na indonezijskem otoku Java se danes začenja Azijski dan mladih. Vse do prihodnje nedelje bodo odkrivali, kako mladi katoličani v Indoneziji živijo svojo vero v državi, ki je večinsko muslimanska. Dogodek organizira Zveza azijskih škofovskih konferenc, tokrat pa bo potekal pod naslovom Veselje evangelija v multikulturnem okolju.

Na tisoče mladih iz vse Azije se bo skupaj z animatorji, duhovniki, redovnicami in škofi udeležilo tega težko pričakovanega dogodka, ki poteka vsaka tri ali štiri leta. Pred osrednjim dogodkom na Javi bodo predstavniki različnih držav preživeli nekaj dni po škofijah v Indoneziji. Na ta način bodo lahko bolje razumeli življenje lokalne Cerkve v konkretnih vsakdanjih situacijah ter se srečali s pripadniki drugih verstev in kultur.

Vodja pripravljalnega odbora p. Antonio Haryanto je za agencijo Fides dejal, da bo azijski dan mladim pomagal povečati medsebojno strpnost ter občutek bratstva in solidarnosti v skupnem prizadevanju graditi boljšo globalno prihodnost. Organizatorji si želijo, da bi mladi obogatili svojo osebno vero v Jezusa ter tako lažje služili Bogu in Cerkvi.

Član Komisije za mlade pri Filipinski škofovski konferenci Stephen Borja je za agencijo AsiaNews povedal, da mladi katoličani na Filipinih, kjer je krščanstvo glavna vera, lahko včasih svojo vero vzamejo za samoumevno. Približno 85 predstavnikov s Filipinov pa bo v Indoneziji tako lahko slišalo, spoznalo in občutilo, kako katoličani v Aziji živijo svojo vero v medverskem kontekstu.

Velika večina mladih Filipincev se sicer ne bo mogla osebno udeležiti Azijskega dneva mladih, zato Cerkev na Filipinih organizira razna srečanja in programe na državni ravni. Tudi ta bodo temeljila na tematikah, ki jih bodo obravnavali v Indoneziji.

Podobna srečanja bodo pripravili tudi po drugih azijskih državah.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...