Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Trump v Varšavi za močno Evropo, a spet spomnil na obveznosti

Svet | 06.07.2017, 15:43 Andrej Šinko

V Varšavi poteka srečanje voditeljev držav Pobude treh morij, ki je namenjeno krepitvi sodelovanja 12 držav na območju med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem, tudi Slovenije. Voditelje je kot poseben gost nagovoril predsednik ZDA Donald Trump, ki je poudaril, da je močna Evropa je blagoslov za Zahod in ves svet. Potrdil je tudi ameriško zavezo pogodbi o Natu, a spet opozoril na obveznosti članic.

Ameriški predsednik Donald Trump je v nagovoru na osrednjem trgi v Varšavi poudaril, da se mora Zahod skupaj zoperstaviti grožnji terorizma. »Obstajajo grožnje naši varnosti in našemu načinu življenja. To so grožnje, soočili se bomo z njimi in zmagali,« je dejal. Dodal je, da je ključno vprašanje našega časa, ali ima Zahod dovolj volje za preživetje.

Trump je poudaril tudi pomen osebne svobode in suverenosti ter dodal, da jo je potrebno zaščititi pred vsemi poskusi spodkopavanja. Pojasnil je, da je Zahod v tem lahko uspešen, če se združi in opre na svojo zgodovino. »Kolikor časa se bomo zavedali svoje zgodovine bomo vedeli kako graditi prihodnost. Američani vemo, da je močno zavezništvo suverenih in neodvisnih držav najboljša obramba naše svobode in interesov. Zato moja administracija zahteva, da vse članice Nata končno v celoti izpolnijo poštene obveznosti.«

Trump je zatrdil, da ZDA trdno stojijo za 5. členom severnoatlantske pogodbe, ki pravi, da je napad na eno zaveznico v Natu napad na vse, a je to povezal s pozivom evropskim članicam. »Besede so enostavne, ampak kar šteje, so dejanja. In za lastno obrambo mora Evropa - in to veste, vsi to vedo - narediti več,« je v svojem prvem javnem nagovoru v Evropi dejal Trump, ki evropske zaveznice v Natu vseskozi opozarja, da morajo za svojo obrambo prispevati več.

Ob tem je bil kritičen tudi do Rusije, ki po njegovih besedah podpira nekatere škodljive aktivnosti. »Pozivamo Rusijo, da preneha z destabilizacijskimi aktivnostmi v Ukrajini in drugod ter da preneha podpirati sovražne režime v Siriji in Iranu. Pridruži naj se skupnosti odgovornih narodov v našemu boju proti skupnemu sovražniku in obrambi civilizacije kot take.«

Srečanje Trumpa in Dude

Trump se je pred nagovorom srečal s poljskim predsednikom Dudo. Med drugim sta govorila o ameriški vojaški podpori Poljski. Državi pa sta ob srečanju podpisali dogovor o dobavi ameriških raket patriot. V Varšavi so to odločitev sprejeli, ker se čutijo ogrožene s strani Rusije, ki ima v eksklavi Kaliningrad nameščene rakete srednjega dosega.

Ameriški predsednik nadaljuje evropsko turnejo

Trump bo iz Varšave odpotoval v Hamburg, kjer se bo sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, jutri pa se bo udeležil vrha G20 ter se srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. To bo sicer prvo srečanje predsednikov dveh velesil, ki ga mednarodna skupnost nestrpno pričakuje.

Pahor povabil Trumpa na obisk v Slovenijo

Današnjega srečanja voditeljev držav Pobude treh morij se udeležuje tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je ameriškega predsednika povabil na obisk v Slovenijo, Trump je vabilo sprejel.

Pahor je sicer sodeloval v razpravi z naslovom Čezatlantski odnosi, v kateri je predstavil svoj pogled na odnose med Zahodom in Rusijo. Pahor je ugotavljal, da je dialog Zahoda z Rusijo edina mirna in edina dobra alternativa njeni sedanji zunanji in varnostni politiki.

Svet, Evropska Unija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...