Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež v katedrali v Lundu (foto: Radio Vatikan)
Papež v katedrali v Lundu

Nov korak na poti do edinosti med kristjani

Svet | 05.07.2017, 08:44 Marjana Debevec

V Wittenbergu, kjer se je leta 1517 s predstavitvijo 95 Lutrovih tez proti odpustkom začela reformacija, se bo danes Svetovna zveza reformiranih cerkva pridružila ekumenskemu dogovoru o nauku o opravičenju. Do sedaj so omenjeni sporazum podpisali katoličani, luterani in metodisti.

Med ekumenskim molitvenim bogoslužjem se bodo odgovorni Svetovne zveze reformiranih cerkva uradno pridružili Skupni izjavi glede nauka o opravičenju, navzoči pa bodo tudi predstavniki luteranske, metodistične in katoliške Cerkve. S tem podpisom se bo rešilo eno od ključnih vprašanj, ki so zanetila nestrinjanje med reformatorji in vodstvom katoliške Cerkve v 16. stoletju.

Gre za vprašanje, kako zveličanje, ki ga je prinesel Kristus, dejansko deluje v grešniku.

Prvi sta skupen jezik našli katoliška in luteranska cerkev, ki sta izjavo podpisali leta 1999. Leta 2006 se jima je pridružila še metodistična cerkev. Po podpisu Svetovne zveze reformiranih cerkva pa bo mogoče še bolj napredovati v edinosti med protestanti in katoličani.

V imenu Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani se bo bogoslužja v Wittenbergu udeležil tajnik msgr. Brian Farrell, ki je prepričan, da je ta dogodek novi mejnik na poti k vidni edinosti kristjanov. S podpisom poudarjajo, da smo pred Bogo opravičeni po milosti, zato pa imamo nalogo delati za pravičnost v svetu, torej da bi v svetu bolj vladale evangeljske vrednote.

»V praksi to pomeni, da si bodo na lokalni ali pa regionalni ravni katoličani, luteranci, metodisti in reformirani skupaj prizadevali za preobrazbo družbe, da bi pomagali človeštvu, ki trpi«, je dejal msgr. Farell.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...