Kuharska Svetovalnica: višnjev liker, jogurtovo pecivo, borovničevi štruklji
Hrana in okolje | 26.06.2017, 10:26 Rok Mihevc
Kuharska Svetovalnica je namenjena vprašanjem poslušalk in poslušalcev, pa tudi njihovim nasvetom, kako kaj pripraviti. Sestra Nikolina, ki svetuje v oddaji, pravi, da so vsi nasveti dobrodošli, saj »vsem pride vse prav, vsak nekaj ve in tako združimo vse znanje«.
Kakšen jogurt je primeren za jogurtovo pecivo?
Za jogurtovo pecivo je najbolj primeren gosti jogurt, nikoli tekoči. Na kvaliteto izdelka pa vpliva tudi vrstni red postopka. Najprej zmešamo osnovne sestavine, jajce s sladkorjem, potem šele jogurt, nazadnje pa moko in vse skupaj ročno umešamo z metlico. Nato spečemo in ko vzamemo iz pečice, pecivo pustimo v modelu še tri minute, šele nato obrnemo. Lahko uporabimo tudi sadni jogurt, ki pecivu da priokus in aromo.
Recepta za višnjev liker
Marija iz Izole: »V kozarec za vlaganje natresemo približno 1cm sladkorja, nato dodamo pest višenj, nato spet sladkor in višnje in tako do vrha kozarca. Tako imamo približno tretjino sladkorja in dve tretjini višenj. Dobro pretresemo, da se sladkor razporedi med višnje. Zalijemo z dobrim domačim žganjem, ne kupljenim. Spet pretresemo, da se tudi žganje porazdeli, nato kozarec hermetično zapremo in nekajkrat dobro obrnemo. Postavimo ga na okensko polico na sonce in vsak dan obrnemo in pretresemo. Po 14 dneh bo žganje rdeče barve, nato ga precedimo. Namesto višenj lahko uporabimo tudi druge gozdne sadeže, npr. borovnice, dren,...«
Snežna iz Ljubljane: »Uporabimo 3 kg višenj, 1 kg sladkorja in dva dcl vinskega kisa. Stresemo v 5-litrski kozarec, ki ga dobro zapremo in damo na sonce. V tem času vse skupaj vre in ko se več ne peni, takrat odlijemo sok in v ta sok dodamo žganje. Ostale višnje pa imajo poseben okus in tiste lahko damo v kozarce in zapremo, porabimo pa jih za kompot ali biskvit.«
Ostalim nasvetom sestre Nikoline prisluhnite v posnetku oddaje: recept za ajdovo kašo (4.10), ali je zdravo peči v silikonskih skodelicah (20.00), zakaj se olje peni pri cvretju (21.10), zakaj se peni bezgov sirup (26.00) ter recept za borovničeve štruklje (28.00).