Radio Ognjišče
Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Marcel KrekMarcel Krek

Kuharska Svetovalnica: višnjev liker, jogurtovo pecivo, borovničevi štruklji

Hrana in okolje Rok Mihevc

Kuharska Svetovalnica je namenjena vprašanjem poslušalk in poslušalcev, pa tudi njihovim nasvetom, kako kaj pripraviti. Sestra Nikolina, ki svetuje v oddaji, pravi, da so vsi nasveti dobrodošli, saj »vsem pride vse prav, vsak nekaj ve in tako združimo vse znanje«.

Kakšen jogurt je primeren za jogurtovo pecivo?

Za jogurtovo pecivo je najbolj primeren gosti jogurt, nikoli tekoči. Na kvaliteto izdelka pa vpliva tudi vrstni red postopka. Najprej zmešamo osnovne sestavine, jajce s sladkorjem, potem šele jogurt, nazadnje pa moko in vse skupaj ročno umešamo z metlico. Nato spečemo in ko vzamemo iz pečice, pecivo pustimo v modelu še tri minute, šele nato obrnemo. Lahko uporabimo tudi sadni jogurt, ki pecivu da priokus in aromo.

Recepta za višnjev liker

Marija iz Izole: »V kozarec za vlaganje natresemo približno 1cm sladkorja, nato dodamo pest višenj, nato spet sladkor in višnje in tako do vrha kozarca. Tako imamo približno tretjino sladkorja in dve tretjini višenj. Dobro pretresemo, da se sladkor razporedi med višnje. Zalijemo z dobrim domačim žganjem, ne kupljenim. Spet pretresemo, da se tudi žganje porazdeli, nato kozarec hermetično zapremo in nekajkrat dobro obrnemo. Postavimo ga na okensko polico na sonce in vsak dan obrnemo in pretresemo. Po 14 dneh bo žganje rdeče barve, nato ga precedimo. Namesto višenj lahko uporabimo tudi druge gozdne sadeže, npr. borovnice, dren,...«

Snežna iz Ljubljane: »Uporabimo 3 kg višenj, 1 kg sladkorja in dva dcl vinskega kisa. Stresemo v 5-litrski kozarec, ki ga dobro zapremo in damo na sonce. V tem času vse skupaj vre in ko se več ne peni, takrat odlijemo sok in v ta sok dodamo žganje. Ostale višnje pa imajo poseben okus in tiste lahko damo v kozarce in zapremo, porabimo pa jih za kompot ali biskvit.«

Ostalim nasvetom sestre Nikoline prisluhnite v posnetku oddaje: recept za ajdovo kašo (4.10), ali je zdravo peči v silikonskih skodelicah (20.00), zakaj se olje peni pri cvretju (21.10), zakaj se peni bezgov sirup (26.00) ter recept za borovničeve štruklje (28.00).

Hrana in okolje, Svetovalnica
Javna molitev rožnega venca na Trgu Bana Jelačića v Zagrebu (photo: Muževni budite) Javna molitev rožnega venca na Trgu Bana Jelačića v Zagrebu (photo: Muževni budite)

Moški, ki javno na kolenih molijo k Mariji

Na Hrvaškem že več let vsako prvo soboto v mesecu po več mestih poteka javna molitev rožnega venca. Tudi to soboto se je kljub mrazu na Trgu Bana Jelačića v Zagrebu zbralo več sto moških, ki so na ...

Duhovniki v koprski stolnici (photo: Vir: Škofija Koper) Duhovniki v koprski stolnici (photo: Vir: Škofija Koper)

Nuncij na prvem obisku v koprski škofiji

Te dni je apostolski nuncij Luigi Bianco opravil svoj prvi uradni obisk v škofiji Koper. Osrednji dogodek obiska je bila slovesna sveta maša na praznik Brezmadežnega spočetja Marije, ki jo je ...

Sestra Nikolina v kuhinji (photo: Rok Mihevc, 2022) Sestra Nikolina v kuhinji (photo: Rok Mihevc, 2022)

Sestra Nikolina Rop: Dobra gospodinja bogati dom

To, da kuhamo z ljubeznijo, se pozna na hrani in pri posredovanju le te na mizo. Podeljevanje kosila, obroka z ljubeznijo, se močno čuti. To so besede sogovornice, ki jo dobro poznate in ji radi ...

Avdio player - naslovnica