Petra MalenšekPetra Malenšek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Svetovalnica: Torto jemo z usti in očmi

Hrana in okolje | 09.06.2017, 10:58 Rok Mihevc

V tokratni Svetovalnici so se nam cedile sline, saj smo govorili o tortah. Z nami je bila poznavalka pri tem delu, Urša Sonnenwald, ki je postregla s par triki, da nam bo peka in priprava lažja.

Danes ni pomembno samo, da je torta dobra, mora biti tudi lepa. Posebej so pri tem pozorni mlajši družinski člani, ki jedo z očmi in imajo radi, da je torta lepo pisana in okrašena. »To pa vzame veliko časa, potrebna je tudi praksa,« pravi Urša Sonnenwald.

Okrasimo lahko na več načinov, lahko samo s smetano ali s čokolado, lahko pa uporabimo tudi sladkorno maso ali »mirror glaze« - gre za sijočo glazuro. »A pri tem moramo paziti, saj se okraski na smetani radi stopijo.« Čokoladne okraske pripravimo iz čokoladne mase, ki se jo »temperira«. »Čokolado pripeljemo do določene temperature, jo ohladimo in nato spet segrejemo in tako je čokolada »pripravljena sodelovati«. A ključne so temperature.«

Ko pripravljamo torto, moramo po Sonnenwaldinih besedah pomisliti na to, kje bo torta stala na dogodku, ali bo na pikniku, bo tam hladilnik in podobno. »Če je hladilnik ali mrzel prostor, potem ni problema. Če pa tega ni, lahko nastane tekoč zmazek.« Za poletje bolj odgovarjajo sadni in sveži okusi, npr. limone, marelice, breskve. »A tudi čokoladne torte so priljubljene čez celo leto.« Vedno bolj so priljubljene tudi presne torte, ki pa so težje, manjše in te hitro nasitijo. Zato naša gostja še vedno prisega na klasiko.

© cukercki.si

Nekaj osnovnih receptov:

Čokoladni mus – sladko smetano zavremo do rahlega vretja in dodamo čokolado. Dobimo »ganaš«, ki ga še toplega vmešamo v napol stepeno sladko smetano in ohladimo. Nastane rahla krema, ki jo lahko kombiniramo s sadjem, piškoti, kokosom...
Sladkorno maso ni enostavno pripraviti, predvsem je potrebno imeti dober in močan mešalnik, saj je testo kompaktno. Potrebujemo sladkor v prahu, munchmellov bonbone in ponekod tudi glukozni sirup. Priprava sladkorne mase nam vzame res ogromno časa in včasih je nakup v trgovini bolj ekonomičen.
Sadni pire – sadje in del sladkorja skuhamo za 10 minut in nastane gosta krema. Nato ohladimo in vmešamo v kremo.
Vanilijeva krema – potrebujmo rumenjake, strok vanilije, moko, škrob, mleko in sladkor. Vse skupaj pokuhamo in pustimo, da se ohladi. Nastane podobno pudingu, to pa vmešamo v sladko smetano.
Biskviti – pri biskvitih je pomembno, da se držimo točno določenih receptov in navodil, drugače pride do nepopolnih biskvitov in zapletov. Načeloma pa velja: bel biskvit za sadne torte, temen za čokoladne.

© cukercki.si

Hrana in okolje, Svetovalnica
Skupina na vrhu Storžiča (photo: ARO) Skupina na vrhu Storžiča (photo: ARO)

Tradicionalna sveta maša na Storžiču

V soboto po Velikem šmarnu je že tradicionalna sveta maša na Storžiču. Somaševanje je ob Francu Brečku, župniku iz Trstenika, ter Eriku Šviglju, župniku v Kranj - Zlato Polje, vodil škof Anton ...

Anej Filej je našel novo življenje v skupnosti Srečanje (photo: ARO) Anej Filej je našel novo življenje v skupnosti Srečanje (photo: ARO)

Probleme je reševal z alkoholom

Aneju Fileju so zaradi vožnje pod vplivom alkohola kar štirikrat vzeli izpit. Izgubil je tudi službo, saj je bil voznik tovornjaka. Alkohol je postal njegova stalnica, srečal se je tudi z raznimi ...

Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec) Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec)

Srce v dresu – podaj naprej!

Po vsej Koroški in še širše med 8. avgustom in 10. oktobrom 2025 poteka dobrodelni turnir Srce v dresu – podaj naprej! Združuje zdravje, šport, solidarnost in srčnost. Dogodivščine želijo povezati ...