Damijana MedvedDamijana Medved
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko

Svetovalnica: Torto jemo z usti in očmi

Hrana in okolje | 09.06.2017, 10:58 Rok Mihevc

V tokratni Svetovalnici so se nam cedile sline, saj smo govorili o tortah. Z nami je bila poznavalka pri tem delu, Urša Sonnenwald, ki je postregla s par triki, da nam bo peka in priprava lažja.

Danes ni pomembno samo, da je torta dobra, mora biti tudi lepa. Posebej so pri tem pozorni mlajši družinski člani, ki jedo z očmi in imajo radi, da je torta lepo pisana in okrašena. »To pa vzame veliko časa, potrebna je tudi praksa,« pravi Urša Sonnenwald.

Okrasimo lahko na več načinov, lahko samo s smetano ali s čokolado, lahko pa uporabimo tudi sladkorno maso ali »mirror glaze« - gre za sijočo glazuro. »A pri tem moramo paziti, saj se okraski na smetani radi stopijo.« Čokoladne okraske pripravimo iz čokoladne mase, ki se jo »temperira«. »Čokolado pripeljemo do določene temperature, jo ohladimo in nato spet segrejemo in tako je čokolada »pripravljena sodelovati«. A ključne so temperature.«

Ko pripravljamo torto, moramo po Sonnenwaldinih besedah pomisliti na to, kje bo torta stala na dogodku, ali bo na pikniku, bo tam hladilnik in podobno. »Če je hladilnik ali mrzel prostor, potem ni problema. Če pa tega ni, lahko nastane tekoč zmazek.« Za poletje bolj odgovarjajo sadni in sveži okusi, npr. limone, marelice, breskve. »A tudi čokoladne torte so priljubljene čez celo leto.« Vedno bolj so priljubljene tudi presne torte, ki pa so težje, manjše in te hitro nasitijo. Zato naša gostja še vedno prisega na klasiko.

© cukercki.si

Nekaj osnovnih receptov:

Čokoladni mus – sladko smetano zavremo do rahlega vretja in dodamo čokolado. Dobimo »ganaš«, ki ga še toplega vmešamo v napol stepeno sladko smetano in ohladimo. Nastane rahla krema, ki jo lahko kombiniramo s sadjem, piškoti, kokosom...
Sladkorno maso ni enostavno pripraviti, predvsem je potrebno imeti dober in močan mešalnik, saj je testo kompaktno. Potrebujemo sladkor v prahu, munchmellov bonbone in ponekod tudi glukozni sirup. Priprava sladkorne mase nam vzame res ogromno časa in včasih je nakup v trgovini bolj ekonomičen.
Sadni pire – sadje in del sladkorja skuhamo za 10 minut in nastane gosta krema. Nato ohladimo in vmešamo v kremo.
Vanilijeva krema – potrebujmo rumenjake, strok vanilije, moko, škrob, mleko in sladkor. Vse skupaj pokuhamo in pustimo, da se ohladi. Nastane podobno pudingu, to pa vmešamo v sladko smetano.
Biskviti – pri biskvitih je pomembno, da se držimo točno določenih receptov in navodil, drugače pride do nepopolnih biskvitov in zapletov. Načeloma pa velja: bel biskvit za sadne torte, temen za čokoladne.

© cukercki.si

Hrana in okolje, Svetovalnica
Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc) Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc)

Dobra mineštra, sladoled in Šmarnice

Mesec maj, v katerega smo vstopili, je že od 16. stoletja povezan s češčenjem Marije. Posebna majniška pobožnost je nastala dve stoletji pozneje. Na Slovenskem smo jo začeli obhajati sredi 19. ...

Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik) Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik)

Koliko glasov za izvolitev potrebuje novi papež?

Kardinali z vsega sveta se v teh dneh zbirajo na kongregacijah, na katerih se pogovarjajo o usmeritvi Cerkve v prihodnje. V sredo popoldne se bo začel konklave, že dopoldne pa bo somaševanje za ...

Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak) Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak)

Umrl zadnji čedermac

V bolnišnici v Vidmu je včeraj umrl Božo Zuanella, župnik v Tarčmunu in Sovodnji. Čez mesec in pol bi praznoval šestdesetletnico duhovništva, decembra bi dopolnil 84 let. Bil je tudi zbiralec ...