Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Na Ptujski Gori prazničen konec tedna

Cerkev na Slovenskem | 30.06.2017, 09:24 Petra Stopar

Na Ptujski Gori se bo drevi začelo slovesno tridnevno praznovanje ob 80. obletnici prihoda bratov minoritov pod tamkajšnji Marijin plašč. Praznik ptujskogorske Matere Božje, ki ga imenujejo tudi Šentvoršca, bo pospremil izid knjige.

Ob 18. uri bo v baziliki Marije Zavetnice sveta maša, ki jo bo daroval apostolski nuncij Juliusz Janusz, sledila bo predstavitev zapisov profesorja Bogdana Kolarja z naslovom »Bratje minoriti 80 let na Ptujski Gori«. »Kako je prišlo do tega, da so bratje prevzeli najprej župnijo in tudi romarsko cerkev, poleg začetkov malo omenja tudi naše težave, ki so nastale med vojno,« pravi gvardijan samostana p. Milan Holc, ki je spomnil, da so letos praznovali tudi 60. obletnico od vnovičnega odprtja cerkve, ki je bila po vojni zaprta med letoma 1951 in 1957.

V soboto bo ob 19. uri molitvena ura, ob 20. uri pa bo slovesno somaševanje vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Po maši bo procesija z lučkami, litanijami Matere Božje, nočno bedenje ter opolnoči sveta maša.

V nedeljo (praznik šentvoršca), bodo maše ob 6.30, 8., 10. in 16. uri. Ob 9. uri bo molitvena ura, ob 10. uri pa bo slovesno somaševanje, ki ga bo vodil nadškof Cvikl. Po maši bodo litanije Matere Božje.

Zbrani v baziliki
Zbrani v baziliki © RV/p. Ivan Rampre

Cerkev na Slovenskem
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...