Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava

Maše za domovino: Danes v ljubljanski stolnici, včeraj tudi v Rimu

Slovenija | 23.06.2017, 12:55 Marta Jerebič

V Sloveniji in po svetu se v teh dneh vrstijo slovesnosti ob dnevu državnosti, ki ga obeležujemo v nedeljo. Spominjamo se, kako je naša država pred 26 leti postala samostojna in neodvisna. Osrednja državna proslava bo jutri na Kongresnem trgu v Ljubljani, na kateri bo govornik predsednik republike Borut Pahor. Pred tem se bo na slavnostni seji sestal državni zbor, pri čemer bo zbrane nagovoril podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec. Že danes ob 18. uri pa bo v ljubljanski stolnici sveta maša za domovino, s katero bomo sklenili tudi pobudo 24 ur molitve in posta za domovino.

Sveto mašo v ljubljanski stolnici bo ob somaševanju škofov daroval predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Kardinal Rode mašo za domovino daroval v Rimu

Tudi od drugje po svetu poročajo o svetih mašah za domovino. V Rimu jo je daroval kardinal Franc Rode, udeležili pa so se je nekateri predstavniki diplomatskega zbora pri Svetem sedežu in Slovenci v Rimu.

»Poudaril sem, kako je slovenski narod v svoji zgodovini kljub svoji majhnosti znal premagati vsa nasprotovanja, vse tisto, kar ga je ogrožalo, in doseči pred koncem dvajsetega stoletja to veliko zgodovinsko narodno zmago, ki je lastna država,« je povedal za Radio Vatikan.

Kardinal Rode je naštel nekaj naših značilnosti, ki so nam pripomogle k lastni državi: » Naša samozavest, naš narodni značaj, ki je značaj ljudi, ki se znajo upreti, ki se znajo držati pokonci in ki držijo na svojo istovetnost, ki jo izraža predvsem slovenski jezik in tudi, to sem poudaril, naša krščanska kultura. Naša kultura, ki temelji na temeljnih krščanskih vrednotah.«

Na koncu je omenil vprašanje krščanskih korenin v evropski ustavi. »Vemo, da ta predlog papeža Janeza Pavla II. ni šel skozi, da so se nekatere države, dve državi predvsem: Belgija in Francija, uprle temu. Nekoliko sem razmišljal o tem, kar se je zgodilo, v tem smislu: Komu je to škodovalo? Nam kristjanom pravzaprav ni škodovalo, ker nam ni treba takih znamenj identitete, naše istovetnosti, kot je omemba v evropski ustavi. Nam, sem dejal, zadostuje naš krst, to je temelj naše istovetnosti. Sicer pa, če greš po Evropi, če bereš evropsko literaturo, če greš v kateri koli muzej v Evropi, vidiš, da je krščanstvo bistveno oblikovalo evropsko kulturo. Škoda, da to ni omenjeno v evropski ustavi, saj s tem ne povemo od kod prihajamo in kdo nas je naredil take kot smo, kdo je v temelju naše civilizacije.«

Druge prireditve

Slovesnosti pred dnevom državnosti pripravljajo tudi nekatere občine.

Med večjimi današnjimi dogodki pa lahko omenimo še slovesnost, ki jo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve pripravlja v Vipavi, govornik bo predsednik SDS Janeza Janša.

Mestni odbor SLS Ljubljana pa prireditev pripravlja pri Planinskem domu Janče.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...