Marko ZupanMarko Zupan
Vatikan; Bazilika sv. Petra (foto: ARO)
Vatikan; Bazilika sv. Petra

Vatikan išče novega glavnega revizorja, prejšnji odstopil brez pojasnila

Cerkev po svetu | 21.06.2017, 10:20 Marta Jerebič

Vatikan išče novega glavnega revizorja, saj je prejšnji včeraj odstopil brez pojasnila. Strokovnjak z dolgoletnimi mednarodnimi izkušnjami 67-letni Libero Milone je bil za glavnega revizorja imenovan maja 2015. Kot poroča portal Vatican Insider, so mu nekaj mesecev zatem vdrli v računalnik, čemur je sledila afera Vatileaks 2, objava zaupnih dokumentov in informacij o financah v Vatikanu. Sedaj se pojavlja vprašaje o prihodnosti papeževih reform na finančnem področju.

Vatikan v kratkem sporočilu za javnost ni pojasnil razloga za odstop Libera Miloneja, napisal je le, da je sodelovanje sporazumno prekinjeno in da bodo kmalu začeli postopek za imenovanje novega vodje Urada glavnega revizorja.

Kot piše spletni portal Crux, je Milone pred tem opravljal finančne revizije za različna znana podjetja po svetu. Vatikanski uradniki so ob njegovem imenovanju poudarili, da je vloga glavnega revizorja 'popolnoma neodvisna', da bo poročal samo papežu in da bo imel dostop do vseh knjigovodskih dokumentov vseh oddelkov, v katerih bo lahko preveril, kako je bil denar porabljen.

Milone je v javnosti še pridobil na ugledu, ko se je aprila letos razširila novica, da je zavrnil članstvo v odboru direktorjev televizije RAI, rekoč da želi ohraniti svobodo pri opravljanju dolžnosti v Vatikanu. Vatikan je že lani prekinil tudi pogodbo z zunanjim podjetjem PricewaterhouseCoopers. Kot razlog je navedel, da bo s prihodom Miloneja in ustanovitvijo funkcije glavnega revizorja naloga bolje opravljena v hiši. Ob njegovem odhodu pa se ne pojavljajo samo vprašanja o razlogih za njegov nagel odstop, ampak tudi širše vprašanje o papeževih prizadevanjih za reforme.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...