Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek

Pred 300 leti je bila kronana podoba Svetogorske Matere Božje

Slovenija | 06.06.2017, 08:54 Marjana Debevec

Na današnji dan se spominjamo 300-letnice kronanja podobe Svetogorske Matere Božje. Osrednja slovesnost bo sicer v tem Marijinem svetišču potekala v nedeljo, 25. junija, vodil pa jo bo apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz.

Mineva 300 let, odkar je pičenski škof Jurij Frančišek Ksaver de Marotti z dovoljenjem iz Vatikana kronal milostno podobo Svetogorske Matere Božje. To je bila šele druga Marijina podoba, ki je dosegla čast kronanja zunaj italijanskih dežel. Prva je bila na Trsatu leta 1715, tretja pa v septembru leta 1717 v Čestohovi.

Upokojeni koprski škof Metod Pirih je zapisal, da so romarji s češčenjem milostne podobe, z molitvami, spokornimi in dobrodelnimi dejanji in številnimi pesmimi vnaprej okronali za kraljico.

Svetogorska Mati Božja
Svetogorska Mati Božja © splet

Ob tem častitiljivem jubileju je založnik iz Nove gorice Branko Lovšina v svetogorskem arhivu odkril in v knjigi objavil seminarsko nalogo takratnega bogoslovca Cirila Ceja iz leta 1971. Ta v prvem delu opisuje dogodke iz začetkov božje poti do kronanja milostne podobe, v drugem obravnava pripravo na kronanje in takratne razmere, v tretjem delu opisuje zatrtje svetišča in goriške nadškofije za časa cesarja Jožefa II. in njuno obnovo po njegovi smrti, v četrtem delu pa je predstavljen bežen pregled dogajanj skozi devetnajsto in dvajseto stoletje.

V prilogi pa lahko preberemo tudi, kako je bilo leta 1945 Sveti Gori ob skrbno načrtovanem bombardiranju čudežno prizaneseno.

Spomnimo, da je so bile 300 letnici kronanja omenjene Marijine podobe posvečene tudi letošnje otroške šmarnice.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...