Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek

Binkoštni ponedeljek – praznik Marije, Matere Cerkve

Slovenija | 05.06.2017, 11:44 Marjana Debevec

Obhajamo binkoštni ponedeljek, praznik Marije, Matere Cerkve, ki je tudi zavetnica samostana sester klaris v Turnišču. Zato bo tam slovesno še posebej popoldne, ko bo ob 16. molitvena ura in nato sveta maša ob 17. uri. Daroval jo bo vikar za narodnosti mons. Franc Režonja. Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje. Prosili so za dar Svetega Duha. Tako je postala mati prve krščanske skupnosti, pozneje po sklepu tretjega zasedanja drugega vatikanskega cerkvenega zbora tudi mati Cerkve, ki se je oblikovala na binkoštni praznik. Praznik v Sloveniji ni dela prost dan, medtem ko v nekaterih evropski državah je.

Na Limbarski gori bo na današnji praznik sveta maša ob 18. uri, Binkoštni shod pa bo po starem običaju tudi na Nanosu. Sveta maša bo ob 17. uri. Po maši bo druženje pred cerkvijo.

V dvorani zadnje večerje v Jeruzalemu pa bo na pobudo Ekumenskega sveta Cerkva potekala binkoštna molitev za mir v Sveti deželi. Osem mladih kristjanov z različnih območij sveta bo prispevalo svojo molitev za mir.

Molitvi bo sledilo srečanje v benediktinski opatiji, med katerim bodo predstavniki različnih Cerkva spregovorili o svojih pobudah za mir v Sveti deželi.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...