Damijana MedvedDamijana Medved
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko

Svetovalnica: Univerzalna čistila so kot golaž

Hrana in okolje | 02.06.2017, 10:35 Rok Mihevc

O čiščenju smo govorili v tokratni Svetovalnici, v katero smo povabili strokovnjaka na tem področju Jožeta Resmana, ki prihaja s čistilnega podjetja Bent.

Čistila in pripomočki so vedno boljši, a po mnenju Resmana je veliko takšnih, ko se vpraša, čemu so potrebni. »Z osveščanjem potrošnikov skušamo doseči, da bolj racionalno uporabljajo svoja čistila.« S svojimi dolgoletnimi izkušnjami v tem delu je povedal, da so se nekatera čistila bistveno spremenila, predvsem za sanitarni del in pečice, torej za ekstremne umazanije.

Čistila so zelo različna zato je pomembno, da jih uporabljamo za predpisane namene. »Sanitarna čistila so načeloma agresivna in niso primerna za vse površine. Na drugi strani so čistila za nežnejše in manj obremenjene površine, kot so mize, vrata, stekla, ampak svojega efekta ne bodo naredila npr. v kopalnici ali pečici.« Po Resmanovih besedah bi moralo gospodinjstvo imeti tri do štiri čistila, bistveno pa je tudi, da se jih kmalu uporabi, saj s časom izgubljajo svoje lastnosti.

Univerzalna čistila so kot golaž, pravi Resman. »Golaž lahko skuhate za en evro ali pa pet. Dražji bo gotovo malo boljši, ni pa rečeno, da je tisti, ki ga dobite za 10 evrov, dvakrat boljši od tistega, ki je 5 evrov. Podobno je pri čistilih.«

Vedno bolj so popularna ekološka čistila, ki pa marsikdaj ne upravičijo svojega slovesa. »Ekološko ni nujno povezano tudi s kvaliteto,« opozarja Resman. »Taka čistila naj bi bila manj agresivna, a če so manj, to pomeni manjšo učinkovitost. Bistvo pri pravilni uporabi je, da čistila ne predoziramo. Če je koncentracija prevelika, potem dobimo sluzast preostanek, poleg tega po nepotrebnem obremenimo okolje.«

Učinek čiščenja temelji na štirih faktorjih: kemije, časa, mehanike in temperature. »Kemija, oz. čistilo je samo en del, površino je potrebno zdrgniti, zato pa rabimo roko, te pa nobena mehanika ne more nadomestiti.«

V oddaji lahko prisluhnite tudi konkretnim nasvetom: kako odstraniti madeže od spreja in barve za čevlje s toplega poda (6.40), o čiščenju pečice (8.45), o čiščenju tal (13.30), o odstranjevanju maščob (16.00), o boju proti rji (19.00), kako škodljivo je čistilo Mr. Muscolo (19.45), kako se ravna z lakiranim parketom (22.40), kako se lotiti umazanih fug pri ploščicah (24.20) ter kako čistiti okna (26.00).

Hrana in okolje, Svetovalnica
Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc) Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc)

Dobra mineštra, sladoled in Šmarnice

Mesec maj, v katerega smo vstopili, je že od 16. stoletja povezan s češčenjem Marije. Posebna majniška pobožnost je nastala dve stoletji pozneje. Na Slovenskem smo jo začeli obhajati sredi 19. ...

Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik) Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik)

Koliko glasov za izvolitev potrebuje novi papež?

Kardinali z vsega sveta se v teh dneh zbirajo na kongregacijah, na katerih se pogovarjajo o usmeritvi Cerkve v prihodnje. V sredo popoldne se bo začel konklave, že dopoldne pa bo somaševanje za ...

Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak) Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak)

Umrl zadnji čedermac

V bolnišnici v Vidmu je včeraj umrl Božo Zuanella, župnik v Tarčmunu in Sovodnji. Čez mesec in pol bi praznoval šestdesetletnico duhovništva, decembra bi dopolnil 84 let. Bil je tudi zbiralec ...