Radio Ognjišče
Nataša LičenNataša Ličen
Mark GazvodaMark Gazvoda
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svetovalnica: Univerzalna čistila so kot golaž

Hrana in okolje Rok Mihevc

O čiščenju smo govorili v tokratni Svetovalnici, v katero smo povabili strokovnjaka na tem področju Jožeta Resmana, ki prihaja s čistilnega podjetja Bent.

Čistila in pripomočki so vedno boljši, a po mnenju Resmana je veliko takšnih, ko se vpraša, čemu so potrebni. »Z osveščanjem potrošnikov skušamo doseči, da bolj racionalno uporabljajo svoja čistila.« S svojimi dolgoletnimi izkušnjami v tem delu je povedal, da so se nekatera čistila bistveno spremenila, predvsem za sanitarni del in pečice, torej za ekstremne umazanije.

Čistila so zelo različna zato je pomembno, da jih uporabljamo za predpisane namene. »Sanitarna čistila so načeloma agresivna in niso primerna za vse površine. Na drugi strani so čistila za nežnejše in manj obremenjene površine, kot so mize, vrata, stekla, ampak svojega efekta ne bodo naredila npr. v kopalnici ali pečici.« Po Resmanovih besedah bi moralo gospodinjstvo imeti tri do štiri čistila, bistveno pa je tudi, da se jih kmalu uporabi, saj s časom izgubljajo svoje lastnosti.

Univerzalna čistila so kot golaž, pravi Resman. »Golaž lahko skuhate za en evro ali pa pet. Dražji bo gotovo malo boljši, ni pa rečeno, da je tisti, ki ga dobite za 10 evrov, dvakrat boljši od tistega, ki je 5 evrov. Podobno je pri čistilih.«

Vedno bolj so popularna ekološka čistila, ki pa marsikdaj ne upravičijo svojega slovesa. »Ekološko ni nujno povezano tudi s kvaliteto,« opozarja Resman. »Taka čistila naj bi bila manj agresivna, a če so manj, to pomeni manjšo učinkovitost. Bistvo pri pravilni uporabi je, da čistila ne predoziramo. Če je koncentracija prevelika, potem dobimo sluzast preostanek, poleg tega po nepotrebnem obremenimo okolje.«

Učinek čiščenja temelji na štirih faktorjih: kemije, časa, mehanike in temperature. »Kemija, oz. čistilo je samo en del, površino je potrebno zdrgniti, zato pa rabimo roko, te pa nobena mehanika ne more nadomestiti.«

V oddaji lahko prisluhnite tudi konkretnim nasvetom: kako odstraniti madeže od spreja in barve za čevlje s toplega poda (6.40), o čiščenju pečice (8.45), o čiščenju tal (13.30), o odstranjevanju maščob (16.00), o boju proti rji (19.00), kako škodljivo je čistilo Mr. Muscolo (19.45), kako se ravna z lakiranim parketom (22.40), kako se lotiti umazanih fug pri ploščicah (24.20) ter kako čistiti okna (26.00).

Hrana in okolje, Svetovalnica
Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Avdio player - naslovnica