Petra MalenšekPetra Malenšek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Svetovalnica: Univerzalna čistila so kot golaž

Hrana in okolje | 02.06.2017, 10:35 Rok Mihevc

O čiščenju smo govorili v tokratni Svetovalnici, v katero smo povabili strokovnjaka na tem področju Jožeta Resmana, ki prihaja s čistilnega podjetja Bent.

Čistila in pripomočki so vedno boljši, a po mnenju Resmana je veliko takšnih, ko se vpraša, čemu so potrebni. »Z osveščanjem potrošnikov skušamo doseči, da bolj racionalno uporabljajo svoja čistila.« S svojimi dolgoletnimi izkušnjami v tem delu je povedal, da so se nekatera čistila bistveno spremenila, predvsem za sanitarni del in pečice, torej za ekstremne umazanije.

Čistila so zelo različna zato je pomembno, da jih uporabljamo za predpisane namene. »Sanitarna čistila so načeloma agresivna in niso primerna za vse površine. Na drugi strani so čistila za nežnejše in manj obremenjene površine, kot so mize, vrata, stekla, ampak svojega efekta ne bodo naredila npr. v kopalnici ali pečici.« Po Resmanovih besedah bi moralo gospodinjstvo imeti tri do štiri čistila, bistveno pa je tudi, da se jih kmalu uporabi, saj s časom izgubljajo svoje lastnosti.

Univerzalna čistila so kot golaž, pravi Resman. »Golaž lahko skuhate za en evro ali pa pet. Dražji bo gotovo malo boljši, ni pa rečeno, da je tisti, ki ga dobite za 10 evrov, dvakrat boljši od tistega, ki je 5 evrov. Podobno je pri čistilih.«

Vedno bolj so popularna ekološka čistila, ki pa marsikdaj ne upravičijo svojega slovesa. »Ekološko ni nujno povezano tudi s kvaliteto,« opozarja Resman. »Taka čistila naj bi bila manj agresivna, a če so manj, to pomeni manjšo učinkovitost. Bistvo pri pravilni uporabi je, da čistila ne predoziramo. Če je koncentracija prevelika, potem dobimo sluzast preostanek, poleg tega po nepotrebnem obremenimo okolje.«

Učinek čiščenja temelji na štirih faktorjih: kemije, časa, mehanike in temperature. »Kemija, oz. čistilo je samo en del, površino je potrebno zdrgniti, zato pa rabimo roko, te pa nobena mehanika ne more nadomestiti.«

V oddaji lahko prisluhnite tudi konkretnim nasvetom: kako odstraniti madeže od spreja in barve za čevlje s toplega poda (6.40), o čiščenju pečice (8.45), o čiščenju tal (13.30), o odstranjevanju maščob (16.00), o boju proti rji (19.00), kako škodljivo je čistilo Mr. Muscolo (19.45), kako se ravna z lakiranim parketom (22.40), kako se lotiti umazanih fug pri ploščicah (24.20) ter kako čistiti okna (26.00).

Hrana in okolje, Svetovalnica
Skupina na vrhu Storžiča (photo: ARO) Skupina na vrhu Storžiča (photo: ARO)

Tradicionalna sveta maša na Storžiču

V soboto po Velikem šmarnu je že tradicionalna sveta maša na Storžiču. Somaševanje je ob Francu Brečku, župniku iz Trstenika, ter Eriku Šviglju, župniku v Kranj - Zlato Polje, vodil škof Anton ...

Anej Filej je našel novo življenje v skupnosti Srečanje (photo: ARO) Anej Filej je našel novo življenje v skupnosti Srečanje (photo: ARO)

Probleme je reševal z alkoholom

Aneju Fileju so zaradi vožnje pod vplivom alkohola kar štirikrat vzeli izpit. Izgubil je tudi službo, saj je bil voznik tovornjaka. Alkohol je postal njegova stalnica, srečal se je tudi z raznimi ...

Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec) Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec)

Srce v dresu – podaj naprej!

Po vsej Koroški in še širše med 8. avgustom in 10. oktobrom 2025 poteka dobrodelni turnir Srce v dresu – podaj naprej! Združuje zdravje, šport, solidarnost in srčnost. Dogodivščine želijo povezati ...