Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Svetovalnica: Izkoristite bezgove cvetove

Hrana in okolje | 29.05.2017, 10:00 Rok Mihevc

Bezeg je v teh dneh v razcvetu in marsikatera gospodinja ga dobro izkoristi za pripravo bezgovega sirupa oz. »šabese«, prav tako jih lahko cvetove ocvremo, posušeni pa so pravi za kuhanje čaja. Nekaj receptov s. Nikoline smo predstavili v reviji PRO in v tokratni Svetovalnici.

Bezgov sirup

Sestavine: 5 litrov vode, 30 bezgovih cvetov, 3 kg sladkorja, tri limone in 30-50g citronske kisline
Postopek: Vodo prevremo, ko se ohladi, vanjo namočimo cvetove. Dodamo narezane limone, skupaj z lupino. Tako pustimo namakati dva dneva, vmes nekajkrat premešamo. Po dveh dneh zavremo nekaj vode in v njej raztopimo sladkor ter ohladimo. Namočene cvetove precedimo skozi gosto cedilo ali gazo, dodamo ohlajen kuhan sladkor in citronsko kislino. Dobro premešamo, nalijemo v pripravljene steklenice in damo na hladno.

Sušenje bezgovih cvetov

Cvetove naložimo na večjo leseno desko in jo prekrijemo s papirjem. Cvetove naložimo, odstrižemo peclje in postavimo na sonce, da cvetovi čim prej ovenijo in se posušijo. Ponoči pospravimo v notranje prostore, da se ne navlažijo. Lahko jih damo tudi v toplo pečico. Posušeni cvetovi so primerni za čaj in sprotne napitke.

Ocvrti bezgovi cvetovi

To jed pripravimo s pivskim testom, ki je veliko bolj primerno kot omletno. Vsebuje pivo, zato se maščoba v jedi ne čuti.
Sestavine: bezgovi cvetovi, 2 jajci, malo soli, 2-3 žlice olja, ¼ piva, ¼ kg moke
Postopek: Jajci ražvrkljamo in solimo, nato med mešanjem dodamo olje in pivo, ko je dobro premešano, pa še moko. Manjše cvetove ali večje razpolovljene pomakamo v pivsko testo ter položimo v vroče olje, da lepo zarumenijo.

V oddaji pa lahko prisluhnete tudi ostalim nasvetom: zakaj se sesiri orehov nadev pri potici (4:20), zakaj kruh poči (18:40), o polnozrnatem kruhu (24:00) ter še nekaterim drugim. Vabljeni k poslušanju!

Hrana in okolje, Svetovalnica
Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (photo: Vatican Media) Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (photo: Vatican Media)

Nič več v treh krstah

Vatikan je predstavil prenovljen bogoslužni obrednik za papežev pogreb. Nastal je na Frančiškovo pobudo, ki želi, da obred papeževega pogreba bolje odraža položaj voditelja Katoliške cerkve kot ...

Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc) Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc)

Sočutje ni pasivnost

Med 17. in 23. novembrom se po vsem svetu vsako leto v okviru Katoliške cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti obhaja teden zaporov. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali ...