Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Svetovalnica: Izkoristite bezgove cvetove

Hrana in okolje | 29.05.2017, 10:00 Rok Mihevc

Bezeg je v teh dneh v razcvetu in marsikatera gospodinja ga dobro izkoristi za pripravo bezgovega sirupa oz. »šabese«, prav tako jih lahko cvetove ocvremo, posušeni pa so pravi za kuhanje čaja. Nekaj receptov s. Nikoline smo predstavili v reviji PRO in v tokratni Svetovalnici.

Bezgov sirup

Sestavine: 5 litrov vode, 30 bezgovih cvetov, 3 kg sladkorja, tri limone in 30-50g citronske kisline
Postopek: Vodo prevremo, ko se ohladi, vanjo namočimo cvetove. Dodamo narezane limone, skupaj z lupino. Tako pustimo namakati dva dneva, vmes nekajkrat premešamo. Po dveh dneh zavremo nekaj vode in v njej raztopimo sladkor ter ohladimo. Namočene cvetove precedimo skozi gosto cedilo ali gazo, dodamo ohlajen kuhan sladkor in citronsko kislino. Dobro premešamo, nalijemo v pripravljene steklenice in damo na hladno.

Sušenje bezgovih cvetov

Cvetove naložimo na večjo leseno desko in jo prekrijemo s papirjem. Cvetove naložimo, odstrižemo peclje in postavimo na sonce, da cvetovi čim prej ovenijo in se posušijo. Ponoči pospravimo v notranje prostore, da se ne navlažijo. Lahko jih damo tudi v toplo pečico. Posušeni cvetovi so primerni za čaj in sprotne napitke.

Ocvrti bezgovi cvetovi

To jed pripravimo s pivskim testom, ki je veliko bolj primerno kot omletno. Vsebuje pivo, zato se maščoba v jedi ne čuti.
Sestavine: bezgovi cvetovi, 2 jajci, malo soli, 2-3 žlice olja, ¼ piva, ¼ kg moke
Postopek: Jajci ražvrkljamo in solimo, nato med mešanjem dodamo olje in pivo, ko je dobro premešano, pa še moko. Manjše cvetove ali večje razpolovljene pomakamo v pivsko testo ter položimo v vroče olje, da lepo zarumenijo.

V oddaji pa lahko prisluhnete tudi ostalim nasvetom: zakaj se sesiri orehov nadev pri potici (4:20), zakaj kruh poči (18:40), o polnozrnatem kruhu (24:00) ter še nekaterim drugim. Vabljeni k poslušanju!

Hrana in okolje, Svetovalnica
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...