Robert BožičRobert Božič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svetovalnica: Izkoristite bezgove cvetove

Hrana in okolje | 29.05.2017, 10:00 Rok Mihevc

Bezeg je v teh dneh v razcvetu in marsikatera gospodinja ga dobro izkoristi za pripravo bezgovega sirupa oz. »šabese«, prav tako jih lahko cvetove ocvremo, posušeni pa so pravi za kuhanje čaja. Nekaj receptov s. Nikoline smo predstavili v reviji PRO in v tokratni Svetovalnici.

Bezgov sirup

Sestavine: 5 litrov vode, 30 bezgovih cvetov, 3 kg sladkorja, tri limone in 30-50g citronske kisline
Postopek: Vodo prevremo, ko se ohladi, vanjo namočimo cvetove. Dodamo narezane limone, skupaj z lupino. Tako pustimo namakati dva dneva, vmes nekajkrat premešamo. Po dveh dneh zavremo nekaj vode in v njej raztopimo sladkor ter ohladimo. Namočene cvetove precedimo skozi gosto cedilo ali gazo, dodamo ohlajen kuhan sladkor in citronsko kislino. Dobro premešamo, nalijemo v pripravljene steklenice in damo na hladno.

Sušenje bezgovih cvetov

Cvetove naložimo na večjo leseno desko in jo prekrijemo s papirjem. Cvetove naložimo, odstrižemo peclje in postavimo na sonce, da cvetovi čim prej ovenijo in se posušijo. Ponoči pospravimo v notranje prostore, da se ne navlažijo. Lahko jih damo tudi v toplo pečico. Posušeni cvetovi so primerni za čaj in sprotne napitke.

Ocvrti bezgovi cvetovi

To jed pripravimo s pivskim testom, ki je veliko bolj primerno kot omletno. Vsebuje pivo, zato se maščoba v jedi ne čuti.
Sestavine: bezgovi cvetovi, 2 jajci, malo soli, 2-3 žlice olja, ¼ piva, ¼ kg moke
Postopek: Jajci ražvrkljamo in solimo, nato med mešanjem dodamo olje in pivo, ko je dobro premešano, pa še moko. Manjše cvetove ali večje razpolovljene pomakamo v pivsko testo ter položimo v vroče olje, da lepo zarumenijo.

V oddaji pa lahko prisluhnete tudi ostalim nasvetom: zakaj se sesiri orehov nadev pri potici (4:20), zakaj kruh poči (18:40), o polnozrnatem kruhu (24:00) ter še nekaterim drugim. Vabljeni k poslušanju!

Hrana in okolje, Svetovalnica
Pogovorni večer z nadškofom Alojzijem Cviklom je vodil Blaž Lesnik. (photo: Jon Kanjir) Pogovorni večer z nadškofom Alojzijem Cviklom je vodil Blaž Lesnik. (photo: Jon Kanjir)

Gospod je pedagog, pusti nam, da ga sami iščemo

Drugi dan radijskega misijona smo bili posebej povezani z mariborsko nadškofijo. Na pogovornem večeru v Slomškovi dvorani v drugem največjem slovenskem mestu so tako verniki vprašanja postavljali ...

Kralj Karel III. in kraljica Camilla pri papežu (photo: Vatican Media) Kralj Karel III. in kraljica Camilla pri papežu (photo: Vatican Media)

Papež sprejel britanski kraljevi par

Papež Frančišek je včeraj popoldne v Domu sv. Marte v Vatikanu sprejel britanskega kralja Karla III. in kraljico Camillo. Paru je čestital ob 20. obletnici poroke, s kraljem pa sta si izmenjala ...