Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zakonca Maffi v studiu Radia Ognjišče (foto: Matjaž Merljak)
Zakonca Maffi v studiu Radia Ognjišče

Naš gost: Mojca in Severin Maffi

Cerkev na Slovenskem | 15.05.2017, 11:58 Matjaž Merljak

Na praznik fatimskem Matere Božje smo se v oddaji Naš gost pogovarjali z zakoncema, ki sta po molitvi k njej kakor po čudežu dobila drugega otroka. Od takrat veliko svojih moči posvečata proučevanju fatimske božje poti in fatimskih sporočil ter njihovemu širjenju med ljudmi.

Zakonca Maffi prihaja iz župnije Brezovica pri Ljubljani. Mojca je zdravnica, Severin je inženir. Poleg udejstvovanja v župniji pri molitvenih skupinah in prepevanju, sodelujeta v programu za zakonce Družina in življenje in sta voditeljski par zakonskim skupinam.

Sta člana – laika v Odboru Združenja posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu, potrjenega s strani Slovenske škofovske konference. Pričujeta in predavata o stoletju zaznamovanim z Marijinimi sporočili v Fatimi. Za to poslanstvo imata prav posebne osebne razloge.

Mojca Maffi pravi: "Po izgubi prvega otroka v pozni nosečnosti nama je bila po božjem načrtu zaupana hčerka Veronika. V ljubljanskih župniji Svete Družine v Mostah smo 13. oktobra 1997, prav na 80. obletnico sončnega čudeža v Fatimi, gostili kip Marije romarice iz Fatime. Otroci so imeli pri verouku nalogo, da Mariji napišejo svoje prošnje. Hčerka Veronika je bila prvošolka in je napisala: 1. da bi dobila sestrico ali bratca, 2. da bi prišli vsi v nebesa. Ko sem prišla zvečer iz službe, mi je že na vratih zaklicala: »Veš, mamica, zagotovo bomo dobili dojenčka, kipa fatimske Marije sem se dvakrat dotaknila!«

Mene je ganila tako globoka in iskrena otroška vera. Čez nekaj tednov sem spoznala, da sem res noseča. Ko sva na božični večer veselo vest zaupali Veroniki, se je veselo obrnila k Marijini podobi na steni in zaklicala: »Hvala, Marija!«"

Deset let po rojstvu hčerke Katarine je vsa družina poromala v Fatimo, oba sta se začela poglabljati v fatimske dogodke. Že v otroštvu in mladosti sta bila povezana z Marijo: Severinu je bila najbližja Svetogorska Marija, saj je med vožnjo iz Nove Gorice v rodno Soško dolino zrl na njeno svetišče na gori. Nagovarjala ga je mogočnost bazilike in da lahko vse dvome, skrbi in težave zaupa Božji Materi: "Veliko prošenj je bilo uslišanih."

Pomembno vlogo v njunem odraščanju in oblikovanju sta imela Vinko Kobal in p. Miha Žužek. V njunem odnosu ima molitev pomembno mesto, tudi družinsko življenje je prepleteno s pričevanjem. Mojca vsak dan moli za paciente, ki jih bo srečala v ordinaciji. Severin je spregovorili o tem, kako se je moral na nekem trenutku zahtevne državne službe odločiti med kariero in družino - in izbral je družino. Tu sta naglasila pomen odkritega pogovora med zakoncema.

Po uslišanju na priprošnjo fatimski Mariji in romanju v Fatimo sta začela raziskovati moč božje bližine, vlogo angelov, zgodovino Portugalske ... Marija se je pastirčkom prikazala je osem dni potem, ko jo jo papež Benedikt XV. razglasil za kraljico miru in človeštvo povabil, naj se združi v veliko molitveno vojsko in si po mogočni Marijini priprošnji izprosi miru. Pastirčke je opominjala na nujnost molitve, tudi za rešitev grešnikov, za odrešenje drugih, ne samih. Na zadnjem Marijinem prikazovanju v Fatimi je sončni čudež videlo okoli 70.000 ljudi na kraju prikazanja, v okolici pa še veliko več. Marija je vidce opozorila na posvetitev Marijinemu brezmadežnemu srcu.

Ne gre mimo 13. maja 1981, ko je papež Janez Pavel II. preživel atentat in rešitev pripisal prav fatimski Materi Božji. Zakonca Maffi sta opozorila še na povezanost Fatime z rušenjem komunizma v Rusiji in Evropi ... Posebej zanimivi sta leti 1983 in 1984, ko je šlo za višek oborožitvene tekme med velesilama. 25. marca 1984 pa je papež Janez Pavel II. posvetil Rusijo Marijinemu Brezmadežnemu srcu in po 13. maju tega leta je prišlo do samouničenj več vojaških baz v Sovjetski zvezi. Slišali smo tudi, kako smo Slovenci sledili Marijinim sporočilom iz Fatime ter kako je s tem povezan naš blaženi mučenec Alojzij Grozde.

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...