Jakob TurkJakob Turk
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Svetovalnica: Do novih znanj brezplačno

Svetovalnica | 12.05.2017, 10:34 Rok Mihevc

Pred nami je teden vseživljenjskega učenja, zato smo v tokratno Svetovalnico povabili svetovalko v Andragoškem centru Andrejo Dobrovoljc. Rdeča nit oddaje so bile vse možne poti vstopanja v svet pridobivanja novih znanj.

Že nekaj časa velja, da naša formalna izobrazba za naše kakovostno življenje ni več dovolj. Nenehno se je potrebno izpopolnjevati, pridobivati različne kompetence, tuje jezike, znanja, digitalizacija je pred vrati. »Vseživljenjsko učenje ni samo potreba, je nuja, pa seveda tudi korist.«

Delovna mesta niso več tako stabilna, potreben je premik v razmišljanju, saj danes to, kar smo se naučili, ni dovolj, potrebna so nova znanja. »Predvsem starejši, ki celo življenje delajo v enem poklicu, imajo pomisleke. A tudi za njih je vseživljenjsko učenje zelo pomembno in imajo koristi od njega.«

Potrebno je biti prilagodljiv na delovnem mestu in tudi če imamo zaposlitev, ta ni fiksna, oz. so znotraj zaposlitve različne možnosti. Na andragoškem centru so izobraževanje brezplačna, saj jih financira ministrstvo za šolstvo, država in Evropska unija. Več o tem pa prisluhnite v posnetku oddaje.

Svetovalnica
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...