Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

A štekaš?: V soboto na Marijafest, poleti na Kaprije

Oddaje | 11.05.2017, 09:59 Rok Mihevc

Sredina oddaja »A štekaš?« je prinesla kar nekaj zanimivih vsebin, predvsem povabil. Čeprav je še pomlad, smo bili kar poletno razpoloženi, saj smo predstavili počitnice na Kaprijah, povabili pa smo tudi na Marijafest, ki bo v soboto na Ptujski gori.

Kam na počitnice?

Zadnje čase se vedno več mladih zanima za drugačne počitnice. Ene izmed njih ponuja Skupnost katoliške mladine in sicer na Kaprijah. Program sta v naši oddaji predstavila Janez in Valentina. Kaprije so majhen otok na Hrvaškem, kjer ni prometa in avtomobili ne vozijo. »Nekaj je tudi gričkov, od koder lahko vidiš lep razgled nad morjem.«

Na Kaprijah je dom, ki ga je šibeniška škofija podarila ljubljanski nadškofiji, da lahko tja prihajajo različne skupine. »Je lepa kamnita hiša, značilna za hrvaško. Tu ni vode, zato je z njo potrebno racionalno ravnati. Tudi okolje je prijetno in urejeno, je skupni prostor, pa tudi kapela na prostem.«

Na otok prihajajo predvsem mladi, ki si želijo kaj več, kot samo ležanje na plaži in »z možgani na off«. Organizatorji ponujajo program za več različnih skupin, veliko poudarka je tudi na duhovnosti. »Vsak dan je sveta maša, kdaj tudi na hribu pred sončnim zahodom. To so res lepa doživetja.« Sem prihajajo tako mladi, kot tudi družine, pari, ki se pripravljajo na zakon, oratorijske in birmanske skupine.

Termine o počitnicah si lahko ogledate na spletni strani Skama, okvirno pa so sledeči datumi:
Za mlade: 9.-16.7. ter 23.-30.7.
Za študente in zaposlene: 6.-13.8. ter 21.-24.9.
Za neporočene pare 20.-27.8.

Marijafest

Marijafest je festival, ki se tradicionalno odvija na Ptujski gori in prinaša skladbe, ki so namenjene Mariji v pozdrav. Letos se bo odvijal prav na praznik Fatimske Matere Božje, to soboto, 13. maja, ob 17. uri. Na predvečer praznika bo v ptujskogorski baziliki vigilija, kjer bodo verniki v moliti in češčenju povezani s Fatimo in papežem Frančiškom. Po besedah soorganizatorja patra Martina Gašperiča bo dogodek kot mogočen odmev na 100. obletnico prikazovanj Marije fatimskim pastirčkom.

Nastopili bodo: Adoro, Antonio Tkalec, Be band, skupina Dominik, Dragotin Hrastović, Viljemko Radešić, Miroslav Pehoc, skupina Sentio, Porciunkola, Veronika Jambrek, pater Janez Ferlež ter domača zbora Magnificat in otroški zbor s Ptujske gore.

Slovenska pesem tedna: Omar Naber - Tam nekje

Omar Naber se je v teh dneh mudil v Kijevu, kjer je zastopal našo državo na pesmi Evrovizije. Svojo nalogo je opravil več kot odlično, a ga kljub dobri in kvalitetni pesmi ljudje niso nadgradili s svojimi telefonskimi glasovi. Po mnenju nekaterih je pesem »predobra« za Evrosong. Pesem je Omar zapel v angleščini, pred kratkim pa jo je tudi »poslovenil« in prav to pesem ste v tokratni oddaji izbrali za slovensko pesem tedna.

Tuja pesem tedna: Maren Morris - I Could Use a Love Song

Eno bolj vročih imen v country glasbi je zagotovo mlada Maren Morris, ki je zaslovela s pesmijo My church in kot predskupina Keithu Urbanu na njegovi svetovni turneji. Njen prvi studijski album Hero, ki je izšel junija lansko leto je postregel s kar nekaj uspešnicami, med drugim s pesmijo I could use a love song, ki je pred dnevi izšla tudi kot singel in je naš prvi predlog za tujo pesem tedna. Maren Morris v pesmi I Could Use a Love Song.

 

Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...