Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Kuharska Svetovalnica: Ajdova kaša kot priloga, solata ali rižota

Hrana in okolje | 08.05.2017, 11:36 Rok Mihevc

Sestra Nikolina je v današnji Svetovalnici odgovarjala na kuharska vprašanja naših poslušalk. V tokratni oddaji so bile v ospredju jedi iz ajdove kaše.

Recepti iz ajdove kaše

Ajdovo kašo lahko uporabimo za več jedi, za prilogo, solato, rižoto... Včasih jo je potrebno prebrati, odvisno od njene kvalitete. Po količini pa jo odmerimo kakor odmerimo riž. Če jo pripravljamo kot prilogo, popražimo čebulo, dodamo oprano kašo, ki jo na kratko premešamo in ne pražimo. Zalijemo z dvakratno količino vrele vode, solimo in dodamo kakšen lovorjev list, ne pa majaronov list. Dodamo juho, pokrijemo in kaša vre, da nabrekne v vreli vodi. Ko jo serviramo na krožnik, lahko potresemo z drobnjakom, peteršiljem ali sirom.

Tudi rižoto lahko pripravimo iz ajdove kaše. Na čebuli prepražimo zmrznjene ali sveže gobe ter dodamo kašo. Namesto gob lahko uporabimo meso, ki ga dobro prepražimo, posolimo, dodamo strok česna ali sveže paprike. Nato temeljito premešamo, da se zgosti kot rižota. Če pa namesto gob in mesa uporabimo zelenjavo, dodamo 1,5 kratno količino vode, saj je zelenjava že tako sočna.

Za solato pa ajdovo kašo pripravimo tako, da jo skuhamo v vreli slani vodi, jo odcedimo in stresemo v skledo. Dodamo par kapljic olja, jo ohladimo, dodamo pa lahko tudi kuhan ješprenj, riž, čebulo ter kis in olje. Po želji tudi čičeriko in drugo zelenjavo, mogoče bučno olje, drobnjak. Taka solata je potem uporabna več dni.

Shranjevanje beljakovih poljubčkov

Beljakovi poljubčki morajo biti hrustljavi in suhi in se ne smejo zmehčati, saj postanejo lepljivi in niso obstojni. Shranjujemo jih hermetično zaprte v škatli, ki jo dobro zapremo, ker v stiku z zrakom postanejo mehki. Poljubčki se morajo v ustih stopiti, ko jih zaužijemo.

Ostalim vprašanjem prisluhnite v posnetku: recept za orehove rogljičke (1:30), peka kruha (6:45) ter recept za pleteno srce (26:00). Svoja vprašanja lahko pošljete na studio@ognjisce.si, na katera bo sestra Nikolina odgovorila v prihodnji oddaji čez 14 dni.

 

Hrana in okolje, Svetovalnica
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...