Damijana MedvedDamijana Medved
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko

Kuharska Svetovalnica: Ajdova kaša kot priloga, solata ali rižota

Hrana in okolje | 08.05.2017, 11:36 Rok Mihevc

Sestra Nikolina je v današnji Svetovalnici odgovarjala na kuharska vprašanja naših poslušalk. V tokratni oddaji so bile v ospredju jedi iz ajdove kaše.

Recepti iz ajdove kaše

Ajdovo kašo lahko uporabimo za več jedi, za prilogo, solato, rižoto... Včasih jo je potrebno prebrati, odvisno od njene kvalitete. Po količini pa jo odmerimo kakor odmerimo riž. Če jo pripravljamo kot prilogo, popražimo čebulo, dodamo oprano kašo, ki jo na kratko premešamo in ne pražimo. Zalijemo z dvakratno količino vrele vode, solimo in dodamo kakšen lovorjev list, ne pa majaronov list. Dodamo juho, pokrijemo in kaša vre, da nabrekne v vreli vodi. Ko jo serviramo na krožnik, lahko potresemo z drobnjakom, peteršiljem ali sirom.

Tudi rižoto lahko pripravimo iz ajdove kaše. Na čebuli prepražimo zmrznjene ali sveže gobe ter dodamo kašo. Namesto gob lahko uporabimo meso, ki ga dobro prepražimo, posolimo, dodamo strok česna ali sveže paprike. Nato temeljito premešamo, da se zgosti kot rižota. Če pa namesto gob in mesa uporabimo zelenjavo, dodamo 1,5 kratno količino vode, saj je zelenjava že tako sočna.

Za solato pa ajdovo kašo pripravimo tako, da jo skuhamo v vreli slani vodi, jo odcedimo in stresemo v skledo. Dodamo par kapljic olja, jo ohladimo, dodamo pa lahko tudi kuhan ješprenj, riž, čebulo ter kis in olje. Po želji tudi čičeriko in drugo zelenjavo, mogoče bučno olje, drobnjak. Taka solata je potem uporabna več dni.

Shranjevanje beljakovih poljubčkov

Beljakovi poljubčki morajo biti hrustljavi in suhi in se ne smejo zmehčati, saj postanejo lepljivi in niso obstojni. Shranjujemo jih hermetično zaprte v škatli, ki jo dobro zapremo, ker v stiku z zrakom postanejo mehki. Poljubčki se morajo v ustih stopiti, ko jih zaužijemo.

Ostalim vprašanjem prisluhnite v posnetku: recept za orehove rogljičke (1:30), peka kruha (6:45) ter recept za pleteno srce (26:00). Svoja vprašanja lahko pošljete na studio@ognjisce.si, na katera bo sestra Nikolina odgovorila v prihodnji oddaji čez 14 dni.

 

Hrana in okolje, Svetovalnica
Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc) Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc)

Dobra mineštra, sladoled in Šmarnice

Mesec maj, v katerega smo vstopili, je že od 16. stoletja povezan s češčenjem Marije. Posebna majniška pobožnost je nastala dve stoletji pozneje. Na Slovenskem smo jo začeli obhajati sredi 19. ...

Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik) Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik)

Koliko glasov za izvolitev potrebuje novi papež?

Kardinali z vsega sveta se v teh dneh zbirajo na kongregacijah, na katerih se pogovarjajo o usmeritvi Cerkve v prihodnje. V sredo popoldne se bo začel konklave, že dopoldne pa bo somaševanje za ...

Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak) Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak)

Umrl zadnji čedermac

V bolnišnici v Vidmu je včeraj umrl Božo Zuanella, župnik v Tarčmunu in Sovodnji. Čez mesec in pol bi praznoval šestdesetletnico duhovništva, decembra bi dopolnil 84 let. Bil je tudi zbiralec ...