Marko ZupanMarko Zupan
Člani Prenove v Duhu s papežem Frančiškom (foto: Radio Vatikan)
Člani Prenove v Duhu s papežem Frančiškom

Prenova v Duhu praznuje zlati jubilej

Svet | 31.05.2017, 18:13 Marjana Debevec

Katoliška karizmatična prenova je z dopoldansko splošno avdienco na Trgu sv. Petra začela obhajanje osrednjih slovesnosti ob 50. obletnici ustanovitve. V soboto zvečer se jim bo na stadionu Circo Massimo pridružil tudi papež Frančišek, ki bo nagovoril 30.000 vernikov iz več kot 130 držav. Med drugim so na obhajanje jubileja povabili tudi približno 5.000 članov protestantskih binkoštnih gibanj. Poseben prostor med molitvijo večernic s papežem Frančiškom bo namenjen ubogim in brezdomcem.

V pozdravnem nagovoru ob jubileju je papež Frančišek izrekel pohvalo ekumenskemu vidiku slovesnosti. To je izraz Svetega Duha, ki želi voditi k »edinosti v raznolikosti«.

Vrhunci mednarodnih slovesnosti ob 50. jubileju gibanja Prenove v Duhu v dneh okoli binkošti, torej med 31. majem in 4. junijem, so, poleg sobotne vigilije in obiska nedeljskega binkoštnega bogoslužja s papežem, današnja splošna avdienca na trgu pred Petrovo baziliko in petkovo bogoslužje v Circus Maximus s kardinalom Kevinom Josephom Farrellom, ki je v Vatikanu pristojen za gibanja Prenove v Duhu.

Spomnimo, da se je papež Frančišek s člani Prenove v Duhu z vsega sveta srečal že julija 2015. Takrat jim je spregovoril o edinosti ter poudaril, da je karizmatična prenova binkoštna milost za vso Cerkev.

Člani Prenove v Duhu so poklicani, da svojo izkušnjo delijo s celotno Cerkvijo, je takrat poudaril papež Frančišek. Božjemu ljudstvu pa naj bi pomagali, da se osebno sreča z Jezusom Kristusom. Dejal jim je, naj se toliko ne ukvarjajo s pripravo velikih srečanj, ki se tam tudi končajo, ampak naj raje oblikujejo odnose, ki prihajajo iz pričevanja, in sicer v družini, službi, družbenem življenju, župnijah, molitvenih skupinah in z vsemi. Povabil pa jih je tudi k delu za ekumenizem, kar bo eden od poudarkov sobotnega srečanja.

Katoliška karizmatična prenova je sicer nastala leta 1967 kot misijonarsko študentsko gibanje v ZDA. Gibanju naj bi po svetu pripadalo okoli 120 milijonov članov.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...