Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Srečanje papeža s člani Prenove v Duhu (foto: Radio Vatikan)
Srečanje papeža s člani Prenove v Duhu

Prenova v Duhu praznuje 50. obletnico – nocoj bedenje s papežem Frančiškom

Svet | 03.06.2017, 00:51 Marjana Debevec

Katoliška karizmatična prenova letos obhaja 50. obletnico ustanovitve. Osrednje praznovanje zlatega jubileja je veliko mednarodno srečanje, ki v teh dneh poteka v Rimu. Na programu so od srede do danes imeli številne simpozije in evharistična bogoslužja v največjih rimskih bazilikah. Vrhunec vsega dogajanja pa bo nocojšnje binkoštno bdenje in ekumenska molitev v stadionu Circo Massimo. Več kot 30 tisoč zbranih iz 130 različnih držav bo nagovoril tudi papež Frančišek. Na odru se mu bodo pridružili voditelji Prenove, na njegovo izrecno željo pa tudi predstavniki evangeličanov, binkoštnikov in drugih cerkva.

Vrhunci mednarodnih slovesnosti ob 50. jubileju gibanja Prenove v Duhu v dneh okoli binkošti so bili poleg nocojšnje vigilije in jutrišnjega binkoštnega bogoslužja s papežem tudi sredina splošna avdienca in včerajšnje bogoslužje v Circo Maximo s kardinalom Kevinom Josephom Farrellom, ki je v Vatikanu pristojen za gibanja Prenove v Duhu.

Katoliška karizmatična prenova je nastala leta 1967 kot misijonarsko študentsko gibanje v ZDA. Gibanju naj bi po svetu danes pripadalo približno 120 milijonov članov.

Predsednica mednarodne komisije, ki je pripravljala srečanje ob zlatem jubileju, Michelle Moran, je za Radio Vatikan zatrdila, da je v današnjem času, polnem nasprotovanj in krize vrednot Prenova v Duhu na spodbudo papeža Frančiška še bolj tok milosti, zaloga vere in upanja, zibelka poklicev, zaupano pa ji je širjenje evangelija ubogim, zapostavljenim in oddaljenim.

Ko se je ozrla na prehojeno pot, je Moranova poudarila, da so papeži vedno podpirali Prenovo v Duhu. »Od tokratnega srečanja pa pričakujemo novo izlitje Svetega Duha na Cerkev in svet, pa tudi kakšno presenečenje. Pripravljeni smo dati naš prispevek k reformi in prenovi, ki jo je začel papež ter k razširjanju kulture binkošti, saj je Sveti Duh tisti, ki vsako stvar naredi veliko

Predsednik italijanske Prenove v Duhu Salvatore Martinez je za Radio Vatikan med njihovimi izzivi za prihodnost izpostavil: »Evangelizacija, ki jo vodi Sveti Duh na vsakem področju življenja, na vsakem kraju zemlje.« Sveti Duh je po njegovih besedah tisti, ki zna dati smisel zgodovini in ima ključe za prihodnost. Prenova v Duhu ima zato veliko odgovornost, je še prepričan Martinez.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...