Marko ZupanMarko Zupan
Papež pozdravlja romarje (foto: Radio Vatikan)
Papež pozdravlja romarje

Papež: Sveti Duh nam pomaga upati proti vsakemu upanju

Svet | 31.05.2017, 12:23 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pred binkoštno nedeljo današnjo katehezo posvetil odnosu med karščanskim upanjem in Svetim Duhom. Prav Sveti Duh je tisti veter, ki nas potiska naprej, nas ohranja na poti in nam ne pusti, da bi se udobno namestili v svojih položajih ter postali sedeče ljudstvo, je uvodoma dejal sveti oče.

Bog upanja nam ne daje upanja in veselja le nekoč, v prihodnosti, ampak tudi sedaj, je zatrdil sveti oče. Sveti Duh pa nam po Pavlovih besedah daje celo obilje upanja, kar pomeni, da lahko upamo proti vsakemu upanju in sicer tudi takrat, ko za upanje ni več nobenega razloga. Sveti Duh v nas namreč utrdi prepričanje, da smo Božji otroci in njegovi dediči. »Kako nam ne bi On, ki nam je dal lastnega edinorojenega Sina, dal vsako drugo stvar skupaj z Njim?«, se je vprašal sveti oče.

Sveti Duh pa nam poleg sposobnosti upanja omogoča tudi postati sejalci upanja. Tako kot On postanemo tolažniki in zaščitniki naših bratov. »Kristjan lahko seje zagrenjenost, lahko seje neodločenost in zmedenost in to ni kristjan. Sej upanje; sej olje upanja, sej vonj upanja in ne jedkost zagrenjenosti ter obupa«, je vse vernike povabil sveti oče. Po njegovih besedah predvsem ubogi, izključeni in neljubljeni potrebujejo nekoga, ki bi bil njihov zagovornik in tolažnik.

Sveti Duh pa ne obuja upanja le v srcih ljudi, ampak tudi v celotnem stvarstvu, je poudaril Frančišek in dodal, da nas vse to spodbuja k spoštovanju stvarstva: ne moremo namreč umazati slike, ne da bi užalili umetnika, ki jo je ustvaril. Ob sklepu je papež še zaželel, da bi se na praznik binkošti zbrali v molitvi z Marijo, Jezusovo in našo Materjo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...