Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Južna Koreja upa na vatikansko posredovanje na korejskem polotoku

Cerkev po svetu | 30.05.2017, 11:55 Marta Jerebič

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je papeža prosil za pomoč pri pogajanjih in dialogu med Severno in Južno Korejo. Njegovo osebno sporočilo je Frančišku minulo sredo med splošno avdienco predal predsednik južnokorejske škofovske konference.

Predsednik južnokorejske škofovske konference, Kim Hee-Jong, je v pogovoru za televizijsko agencijo Romereports izrazil upanje, da bo papež spodbudil iskren in odkrit dialog med obema Korejama.

»Ko sem svetemu očetu predstavil pismo, ga je zelo pozdravil. Nato je dejal, da bo molil za nas. Zdi se mi tudi, da nam bo sveti oče pomagal normalizirati odnose med državama.«

Nadškof je povedal, da sta Sveti sedež in papež vedno pomagala z molitvami, blagoslovi in spodbudami za dialog. Rezultat tega je tudi napovedano srečanje med verskimi voditelji obeh držav.

»Doslej ni bilo dialoga, novi predsednik države pa mu poskuša odpreti pot. V prihodnjih mesecih bodo verski voditelji iz Južne Koreje obiskali Severno Korejo, kjer se bodo srečali s tamkajšnjimi verskimi voditelji. Menim, da je to znamenje za obnovo odnosov med obema državama,« je dejal nadškof Kim in dodal, da duhovniki v Južni Koreji prosijo za mir in pravičnost in želijo obnoviti korejski polotok prek dialoga od znotraj navzven.

»Bil sem zelo zaskrbljen. Jasno je, da sta dialog in pogajanja edina rešitev za to resno krizo. Ne orožje, ne nadzor. Za gradnjo miru je potrebno skupno iskanje rešitve,« je za Romereports še dejal predsednik južnokorejske škofovske konference, ki upa, da bo vatikanska diplomacija tudi v njihovem primeru tako uspešna, kot je bila pri normalizaciji odnosov med Kubo in ZDA.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...