Nataša LičenNataša Ličen
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek na letalu (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek na letalu

Papež na letalu o Medžugorju, Trumpu ...

Cerkev po svetu | 15.05.2017, 11:41 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v soboto na povratnem letu iz Fatime odgovarjal na vprašanja novinarjev. Med drugim je spregovoril o fatimskem sporočilu, Medžugorju, napovedanem srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in odhodu Irke Marie Collins iz komisije za zaščito mladoletnih.

V Sloveniji je največ odmeva dobil papežev odgovor o Medžugorju, ki pa so ga mediji znova napačno povzeli. Skratka, papež je dejal, da poročilo kardinala Ruinija, ki je vodil preiskavo o prikazovanjih, pravi, da je treba prva prikazovanja, ko so bili vidci otroci, še naprej raziskovati. Za sedanja domnevna prikazovanja pa poročilo izraža dvome. O slednjih je papež Frančišek izrazil tudi osebno mnenje:

»Osebno imam raje Marijo mater, našo mater, in ne Marije, 'vodje poštnega urada', ki vsak dan pošilja sporočilo ob določeni uri ... to ni Jezusova mama,« je dejal papež in dodal, da ta sedanja domnevna prikazovanja nimajo posebne vrednosti. Dodaja pa, da je pravo in resnično bistvo Ruinijevega poročila duhovno in pastoralno dejstvo, da se ljudje tam spreobrnejo, srečajo Boga in spremenijo življenje... Za to ni čarobne palice in tega duhovno-pastoralnega dejstva ni mogoče zanikati, je dejal papež.

O obisku ameriškega predsednika Trumpa, ki je predviden 24. maja v Vatikanu, in misli drugače kot on, pa je dejal:

»Povedal bom svoje mnenje, on bo povedal svojega. Vendar nikoli, nikoli nisem želel soditi ne da bi slišal osebo. Vedno so kakšna vrata, ki niso zaprta. Potrebno je iskati vrata, ki so vsaj malo odprta, da bi vstopili in govorili o skupnih stvareh ter šli naprej. Korak za korakom. Mir je obrtniško delo: gradi se ga vsak dan.«

Eno od vprašanj se je nanašalo tudi na Irko Marie Collins, ki je marca letos zapustila Papeško komisijo za zaščito mladoletnih. Sveti oče je poudaril, da še naprej dela na področju izobraževanja duhovnikov in da je njena obtožba upravičena. So v velikem zaostanku, nakopičilo se je dva tisoč primerov, soočajo pa se s premalo ljudi, ki delujejo na tem področju.

Papež je še dejal, da ima Fatima gotovo sporočilo miru, namenjeno vsemu svetu. O homoseksualnih porokah, evtanaziji in podobnem pa je dejal, da gre za političen problem, pa tudi katoliško vest, ki včasih ni popolnoma predana Cerkvi. V ozadju tega pa je pomanjkanje dobre kateheze. Kot je dejal, so na primer v Italiji in Latinski Ameriki območja, ki so zelo katoliška, hkrati pa antiklerikalna in nasprotna duhovnikom. Papež duhovnikom večkrat pravi, da klerikalizem odganja ljudi. Tudi na letalu je znova ponovil, da je klerikalizem kuga v Cerkvi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...