Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Frančišek v Fatimi (foto: Radio Vatikan)
Frančišek v Fatimi

VIDEO: »Mariji bom zaupal ves svet, brez izjeme«

Cerkev po svetu | 11.05.2017, 10:46 Marta Jerebič

Papež Frančišek jutri odhaja na romanje v Fatimo. Kot je včeraj dejal pri splošni avdienci, bo Mariji v priprošnjo zaupal usodo človeštva, v video sporočilu Portugalcem pa je dejal, da bo ves svet, brez izjeme, izročil Devici. Slovesnosti v Fatimi, kjer bo papež v soboto za svetnika razglasil vidca Frančiška in Jacinto Marto, naj bi se po ocenah udeležilo več kot milijon ljudi.

V Fatimo prihajam kot »vesoljni pastir«, da Devici, naši Materi, darujem šopek najlepših 'rož', ki mi jih je v oskrbo zaupal Jezus, to pomeni vse brate in sestre z vsega sveta, ki so bili odkupljeni z njegovo krvjo, pri čemer ne bom nikogar izključil.

S temi besedami se papež, kot običajno pred vsakim mednarodnim potovanjem, v videosporočilu obrača na prebivalstvo, ki ga bo sprejelo. Portugalce v njihovem jeziku vabi k fizični in duhovni povezanosti z njim na tem potovanju ob 100. obletnici Marijinih prikazovanj v dolini Ire.

»Dobro vem, da bi me želeli tudi po vaših domovih in skupnostih, v vaših vaseh in mestih. Povabilo je prišlo! Rad bi ga sprejel, a je žal nemogoče!« je dejal papež in se zahvalil za razumevanje, s katerim so oblasti sprejele njegovo odločitev, da omeji svoj obisk na trenutke in dogodke, ki so lastni romanju v fatimsko svetišče.

Frančišek bo vse ljudi izročil Devici in jo prosil, da vsakemu od njih zašepeta: »Moje Brezmadežno srce bo tvoje zatočišče ter pot, ki te bo vodila k Bogu«, kar je dejala v junijskem prikazanju leta 1917. Geslo romanje je: »Z Marijo, romar v upanju in miru«.

»To je vse program spreobrnjenja,« je dejal papež in se zahvalil za molitve in žrtve, ki jih vsakodnevno darujejo zanj. »Zelo jih potrebujem, saj sem grešnik med grešniki, »mož nečistih ustnic, ki živi med ljudstvom nečistih ustnic«, je z besedami preroka Izaija dejal papež in prosil, da bi molitev razsvetlila njegove oči, da bo znal gledati druge, kot jih vidi Bog, da bo druge ljubil, ko jih On ljubi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...