Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež o Mariji, Materi upanja

Svet | 10.05.2017, 10:34 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil Mariji, Materi upanja. Portugalske romarje pa je še posebej prosil, naj molijo za njegovo potovanje v Fatimo, kamor bo odpotoval v petek.

Papež je spomnil, da je Marija v svojem življenju prestala več preizkušenj. Sprejela je angelovo povabilo, kljub temu, da ni vedela, kaj jo čaka. »Marija se nam v tistem trenutku pokaže kot ena od mnogih mater tega sveta, ki so pogumne vse do skrajnosti, ko gre za to, da sprejmejo v svojem telesu zgodbo novega človeka, ki prihaja na svet«, je dejal sveti oče.

To je bil le začetek Marijine poslušnosti, ki je spremljala njeno materinsko pot. Evangeliji nam jo predstavijo kot tiho ženo, ki pogosto ni razumela, kaj se dogaja, ampak je vsako besedo in vsak dogodek premišljevala v svojem srcu.

Pred negotovostmi življenja ni izgubila poguma, ali pa nasilno protestirala. Bila je žena, ki je poslušala in sprejela življenje z vsem, kar prinaša, vse do najtemnejše noči, ko je bil njen sin pribit na križ.

Čeprav v evangelijih ni veliko opisana, pa se pojavi v ključnem trenutku, ko ob križanju Jezusa vsi zapustijo. Ne najdemo opisa njenega trpljenja, evangeliji nam pravijo le, da je pod križem stala. »Marija je tam, zvesto navzoča vedno, ko je treba držati prižgano svečo v temi in megli.«

Tudi Marija ni vedela za Božji načrt vstajenja svojega Sina, ampak je vztrajala v zvestobi Božji volji. Potem je bila preprosto navzoča v porajajoči se Cerkvi. »Zato jo ljubimo kot Mater. Uči nas namreč kreposti pričakovanja, tudi ko se zdi, da ni več nima smisla«, je še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...