Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Vir Jezusove moči je molitev (foto: http://getupwithgod.com/)
Vir Jezusove moči je molitev | (foto: http://getupwithgod.com/)

54. svetovni dan molitve za duhovne poklice

Svet | 07.05.2017, 06:57 Marta Jerebič

Teden molitve za duhovne poklice v Cerkvi na Slovenskem danes končujemo s 54. svetovnim dnevom molitve za duhovne poklice. Papež Frančišek v poslanici razmišlja o misijonarski razsežnosti krščanskega poklica. Kot poudarja, smo vsi kristjani poklicani, da bi bili misijonarji evangelija.

Komu so namenjene papeževe poslanice za svetovni dan molitve za duhovne poklice? Sveti oče se tudi ob 54. tovrstnem dnevu obrača na vse in poudarja: »Vsi kristjani smo poklicani, da bi bili misijonarji evangelija!«

Frančišek je že lani pisal o pomembnosti cerkvene skupnosti kot privilegiranega kraja, kjer se Božji klic rodi, hrani in se izraža. Letos temu dodaja misijonarsko razsežnost. Začetna točka vedno ostaja osebna in občestvena molitev, pri čemer papež Frančišek posebno pozornost daje ravno občestvu.

V poslanici piše takole: »Prosim župnijske skupnosti, združenja in številne v Cerkvi navzoče molitvene skupine … nadaljujete z molitvijo h Gospodu, naj pošlje delavcev na svojo žetev in nam da duhovnikov, zaljubljenih v evangelij.« Poudarja tudi pomen evharističnega čaščenja, ki je privilegiran »kraj« srečanja z Bogom.

Molitev in občestvo, v Cerkvi in v družini, torej ostajata temelja za nove duhovne poklice. Vsi smo poslani na svet kot preroki njegove besede in priče njegove ljubezni, poudarja papež. Dodaja, da moramo znova odkriti gorečnost oznanjevanja in zlasti mladim predlagati hojo za Kristusom.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...