Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež in Nadia Murad Basee Taha (foto: Radio Vatikan)
Papež in Nadia Murad Basee Taha

Frančišek se je srečal z nekdanjo sužnjo Islamske države

Svet | 04.05.2017, 07:58 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj po koncu splošne avdience na trgu sv. Petra pozdravil nekdanjo sužnjo borcev Islamske države, 22-letno Jazidinjo, Nadio Murad Basee Taha.

Kot poroča vatikanski dnevnik L'osservatore Romano, si je močno želela srečati papeža, s katerim se počuti povezana v obrambi človekovega dostojanstva in ostri obsodbi trgovine z ljudmi.

Avgusta 2014 so jo ugrabili v vasi Kocho na severu Iraka, pri čemer je bila priča uboju šestih bratov in matere. Njo in še dve njeni sestri so odpeljali v Mosul, kjer je pretrpela vse oblike nasilja in bila večkrat prodana kot spolna sužnja. Po treh mesecih ji je uspelo pobegniti.

Od takrat pogumno obsoja grozote, storjene Jazidom, in si prizadeva, da nihče ne bi prestajal podobnega nasilja in bil obravnavan kot zver. Združeni narodi so jo zato imenovali za ambasadorko za dostojanstvo preživelih trgovine z ljudmi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...