Obdelovanje lesa (foto: ARO)
Obdelovanje lesa

Obhajamo god sv. Jožefa delavca in mednarodni praznik dela

Politika | 01.05.2017, 11:53 Andrej Šinko

Ob prazniku dela so številne kraje po državi prebudile budnice, čez dan pa se bo zvrstilo več prireditev. Že sinoči so po državi potekala številna kresovanja, v teh dneh pa lahko slišimo tudi številne pozive k dvigu plač delavcev in zaščiti njihovih pravic. Današnji praznik sv. Jožefa delavca v katoliški Cerkvi obhajamo že več kot 60 let. V ospredju je Jezusov krušni oče, kot zavetnik in vzornik delavcev.

V liturgični koledar je praznik sv. Jožefa delavca 1. maja 1955 uvedel papež Pij XII. S tem se je odzval na prošnje, ki so zlasti iz vrst krščanskega delavstva prihajale v Rim z vseh strani sveta. Obenem je v imenu Cerkve prazniku delavcev, ki sega v leto 1890, ko so delavci v različnih deželah istočasno z javnimi manifestacijami zahtevali skrajšanje delovnega urnika na osem ur, dal tudi versko razsežnost.

Na ta dan je pred nami vzor tesarja iz Nazareta, ki mu je bil zaupan učlovečeni Božji Sin. Evangelij sv. Jožefa večkrat označi kot pravičnega človeka, cerkveno izročilo pa mu je nadelo naslov »Gospodov skrbnik«, saj je bil zadolžen za Jezusovo varstvo in človeško vzgojo.

Sv. Jožefa Delavca smo tudi v Slovenji sprejeli za svojega. Ob obnovitvi koprske škofije leta 1977 je postal njen glavni zavetnik. Slovesno ga praznujejo med drugim tudi pri sv. Jožefu nad Celjem, kjer imajo 1. maja drugi romasrki shod.

Omenimo še cerkev sv. Jožefa na Studencih v Mariboru, ki je letos postala kraj mesečnih srečanj za katoliške obrtnike, male podjetnike, samostojne kmetovalce, svobodne umetnike ter vse, ki iščejo takšno duhovno okolje, kjer bodo lažje črpali notranjo moč za vestno in pošteno vsakdanje delo.

Politika
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...