Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Božo Rustja in Bojan Fekonja (foto: Knjigarna Ognjišče, Kranj)
Božo Rustja in Bojan Fekonja

Drobec usode in kanček nebes

Oddaje | 26.04.2017, 11:59 Matjaž Merljak

Kaj je to življenje? Kako se odločiti zanj, ko si preiskušan, ko te obišče bolezen? Kako ohraniti optimizem, čeprav s skromnimi možnostmi za končno veselje in srečo?

O tem piše Bojan Fekonja v knjigi Drobec usode in kanček nebes, ki je izšla pri Ognjišču - Slomškovi založbi.

V predstavitvi piše, da je "knjiga presenetljiva izpoved človeka, ki ga je – skupaj z družino – strašna usoda (ženine) bolezni pahnila v situacijo, v kateri se dandanes znajdejo mnogi, a ne vedo, kako se upreti »usodi bližajočega se konca«. Avtor in njegov bližnji krog pa ni obupaval."

V oddaji Od slike do besede ste lahko prisluhnili pogovoru, ki ga je avtorjem v knjigarni Ognjišče v Kranju 21. marca 2017 pripravil mag. Božo Rustja. Občudoval je avtorja, ki se je tako razglasil: ženino težko bolezen (imela je raka, kako se je on s sinovoma s tem soočil), svoj težko bolezen, ekonomski propad ... V knjigi je tudi veliko lepih stvari, predvsem pa avtorjev pozitivni pristop v vsaki situaciji.

Avtor nič moralistično, a povsem naravno pokaže, kako je družina naravni prostor, ki ublaži udarce, ki nam jih prinese življenje. "Družina je lahko kanček nebes, če je v njej ljubezen in nasprotno pravi pekel, če v njej ni ljubezni. Je kot školjka, kot lupina, v kateri se lahko skrijemo vselej, ko nam je težko in ko nas kaj prizadene."

Avtor je v knjigi opisal klinično smrt, ki jo je doživel.

Na predstavitvi knjige Drobec usode in kanček nebes
Na predstavitvi knjige Drobec usode in kanček nebes © Knjigarna Ognjišče, Kranj

Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...