Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Skupinska fotografija romanja v Habsterdick (foto: Boris Patzek)
Skupinska fotografija romanja v Habsterdick | (foto: Boris Patzek)

Velika noč v Franciji

Slovenci po svetu | 30.04.2017, 12:00 Matjaž Merljak

Rojaki v Evropi se povezujejo med seboj znotraj držav, v katerih živijo in tudi meddržavno. Tako bodo rojaki iz Švice prišli na tradicionalno prvomajsko romanje k Božji Materi v Habsterdick.

V Habsterick ob meji med Nemčijo in Francijo rojaki iz 20 kilometrov oddaljenega Freyming-Merlebacha romajo že več kot 80 let. Gre za zaobljubljeno romanje v Marijino svetišče, ki ga je uvedel župnik Grims.

Nedavno so lepo in doživeto praznovali velikonočne praznike, je povedal župnik in delegat za Francijo Jože Kamin v oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Že pred cvetno nedeljo je obiskal rojake na severu Francije, ki so iz Freyming-Merlebacha oddaljeni 450 kilometrov. V velikem tednu je bil z rojaki v Parizu Rok Gajšek, tudi v Nici na jugu Francije je bilo za praznike slišati slovensko pesem.

Blagoslov velikonočnih jedil v Freyming-Merlebachu
Blagoslov velikonočnih jedil v Freyming-Merlebachu © Jože Kamin
Na veliki četrtek je bilo v kapeli svetega Jožefa v Freyming-Merlebachu manj ljudi kot običajno, po obredih oz. maši so imeli tudi molitev pred Najsvetejšim. Na veliki petek so imeli obrede s češčenjem križa, na ta dan tudi podeljujejo bolniško maziljenje.

Največji obisk je bil na veliko soboto. Že popoldne, ko so imeli blagoslov velikonočnih jedi je bilo pred oltarjem 40 košaric, k obredu so prišli tudi trije iz 140 kilometrov oddaljenega Aumetza. Zvečer je bila slovesna vigilija, ki jo je obogatilo lepo petje župnijskega zbora. Enako je bilo na veliko noč ob 10. uri.

K pripravi na veliko noč sodi spovedovanje, pred cvetno nedeljo pa tudi priprava butaric. Te so izdelovali tudi mladi rojaki v Luksemburgu, ki jih je Jože Kamin obiskal namesto Zvoneta Štrublja. Podčrtal je pomen ohranjanja tradicije s sporočilom Cerkve ob veliki noči: Gospod je vstal, Gospod živi.

Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...