Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Velika noč v Sydneyju (foto: Slovenski misijon v Sydneyju)
Velika noč v Sydneyju

Velika noč v Sydneyju

Slovenci po svetu | 26.04.2017, 11:49 Matjaž Merljak

Tradicija praznovanja velikonočnih praznikov se ohranja tudi daleč od doma, v daljni Avstraliji. Rojaki v Merrylandsu v Sydneyju so tudi v teh prazničnih dneh izkazali gostoljubje kristjanom iz Jezusove domovine, članom melkitske skupnosti v mestu, ki še gradi svojo cerkev. Pogovarjali smo se s p. Darkom Žnidaršičem OFM.

Na cvetno nedeljo je bil blagoslov zelenja na dvorišču. Nekateri so prinesli tudi butarice oz. begance. Izdelali so jih lahko na posebni delavnici, saj Slomškove šole ni več.

Pri maši pa so imeli dramatiziran pasijon, bralci (Danica Petrič, Karli Lukežič, Jože Košorok in Jože Marinč) so bili v posebnih oblačilih. V popoldnevu cvetne nedelje je p. Darko obiskal še rojake v Wollongongu.

Cvetna nedelja, pasijon, v Sydneyju
Cvetna nedelja, pasijon, v Sydneyju © Slovenski misijon v Sydneyju

Na veliki petek so imeli ob 15. uri bogoslužje v cerkvi, v soboto so imeli v cerkvi postavljen božji grob, rojaki pa so prinesli jedi k velikonočnemu blagoslovu.

Božji grob v Sydneyju
Božji grob v Sydneyju © Slovenski misijon v Sydneyju

Na veliko noč so imeli ob 8. uri vstajenjsko procesijo. Na čelu je bil kip vstalega Jezusa, ki ga je nosil Andrej Šuber, sledili so pevci mešanega pevskega zbora, ki so prepevali himne, za njimi pa pater Darko Žnidaršič z Najsvetejšim. Ob 12. uri je bila maša v Wollongongu, zvečer pa še v Canberri, kjer so vstajenjsko veselje združili z blagoslovom jedil in skupnem druženju ob žegnu.

Vstali Zveličar v rokah  Andreja Šuberja
Vstali Zveličar v rokah Andreja Šuberja © Slovenski misijon v Sydneyju

Vstajenjska procesija v Sydneyju
Vstajenjska procesija v Sydneyju © Slovenski misijon v Sydneyju

Na velikonočni ponedeljek so imeli po praznični sveti maši t.i. pirhovanje. V dvorani se je ob tej priložnosti zbralo kar 80 rojakov. To je ena najstarejših prireditev sydneyske skupnosti.

Slovenci po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...