Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Pirhi v Nabrežini (foto: Jadranka Cergol)
Pirhi v Nabrežini

V Nabrežini razstava pirhov

Slovenci po svetu | 22.04.2017, 11:17 Matjaž Merljak

V Nabrežini ob Tržaškem zalivu v Italiji so na veliko noč odprli tradicionalno razstavo pirhov. Danes in jutri si jo je mogoče spet ogledati.

Ob veliki noči v župnišču v Nabrežini pri Trstu že vrsto let pripravljajo razstavo pirhov. "Na njej sodelujejo domači umetniki, otroci osnovnih šol in posamezniki, ki jim je okraševanje pirhov pri srcu. Posebno bogata je zbirka okrašenih pirhov osnovnošolskih otrok iz Komna, ki vsako leto prispevajo k razstavi svoje izdelke," nam je sporočila Jadranka Cergol.

Število različno okrašenih velikonočnih pirhov, ki so na ogled na razstavi, je vsako leto večje in je že preseglo številko tisoč.

"Tradicijo razstav je pred več kot tridesetimi leti uvedel priljubljeni domači župnik Bogomil Brecelj. Potem ko je zbolel in pred leti preminil, razstavo vsako leto oblikuje domačin Sergio Gerli, ki je letos okrasil župnijsko dvorano tudi s križevim potom v naravi," še piše Cergolova.

Razstava je na ogled do 7. maja 2017, in sicer vsako soboto med 16. in 19. uro in vsako nedeljo in ob praznikih med 9. in 12. uro ter med 16. in 19. uro.

Možen je tudi ogled izven dogovorjenega časa s predhodnim klicem na 0039-040-200-179 (Sergio Gerli).

Razstava pirhov v Nabrežini
Razstava pirhov v Nabrežini © Jadranka Cergol

 

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...