Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Veliki teden v Argentini (foto: Svobodna Slovenija)
Veliki teden v Argentini

Velika noč v Buenos Airesu

Slovenci po svetu | 19.04.2017, 10:06 Matjaž Merljak

Vrednota družine, božje usmiljenje in fatimska obletnica so bili v ospredju letošnjega praznovanja velike noči med rojaki v argentinskem glavnem mestu. Pogovarjali smo se s slovenskim duhovnikom Francijem Cukjatijem.

Tudi v Argentini je zdaj jesen, po pepelnici so šele začeli s poukom v slovenskih šolah, kjer je tudi potekala priprava slovenskih otrok na veliko noč. V postnem času, še posebej pred cvetno nedeljo, so za otroke imeli spovedovanje po slovenskih središčih.

Za cvetno nedeljo so tudi tokrat otroci z mamicami in starimi mamami pripravili butarice, nekaj jih je bilo tudi za prodajo. Po vseh slovenskih domovih v Buenos Airesu in tudi drugod po Argentini je bila v velikem tednu duhovna obnova, na voljo za spoved je bil duhovnik od drugod.

Obredi velikega tedna so potekali v cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši, tudi tam je bila v četrtek in petek priložnost za spoved, v petek so imeli mladi še posebno pobožnost križevega pota. Na veliko noč so svete maše potekale po krajevnih domovih.

Zelo lepo običaj je blagoslov jedil, tudi Argentinci, še posebej tisti iz mešanih zakonov, občudujejo slovenske butarice in pirhe, saj oni tega ne poznajo. Za cvetno nedeljo mladi naredijo večjo butarico, k blagoslovu zelenja pa pridejo v narodni noši, to pritegne še večjo pozornost drugih narodov.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...