Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Dom v Tinjah (foto: Matjaž Merljak)
Dom v Tinjah

Dve odlikovanji za Dom Sodalitas v Tinjah

Slovenci po svetu | 14.04.2017, 11:38 Matjaž Merljak

Katoliški dom prosvete Sodalitas iz Tinj na avstrijskem Koroškem je v zadnjem času prejel dve odlikovanji oz. priznanji: v okviru posveta LLLplus: „Bildung im Alter: Vielfalt und Innovation“ (Izobraževaje v starosti: raznolikost in inovacija) je prejel odlikovanje za primere dobre prakse v izobraževanju v starosti, zdaj pa je tudi med prejemniki priznanja Naša Slovenija, ki ga podeljuje Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine Kultura–natura.si.

Po nalogu avstrijskega ministra za delo, socialne zadeve in varstvo potrošnikov Aloisa Stögerja je skupina izvedencev preverila sedemindvajset projektov - primerov dobre prakse za izobraževanje v starosti, s priznanjem, oz. certifikatom pa je odlikovalo deset projektov, med katerimi je tudi tinjski projekt „V gibanju starati – Altern in Bewegung“ iz leta 2015.

V Katoliškem domu prosvete v Tinjah pobude vodi izobraževalni referent Daniel Sturm, je za slovenski spored ORF v Celovcu dejal, da dejavnosti oz. pobude za starejše oz. kar najvišjo stopnjo življenjske kvalitete do visoke starosti opravljajo že dolgo časa.

Ministrstvo za delo, socialne zadeve in varstvo potrošnikov s svojimi aktivnostmi prispeva svoj delež, da lahko ljudje čim bolj samostojno oblikujejo življenje in osebnost, ter se socialno udeležujejo, je zapisano v sporočilu za medije. Za Katoliški dom prosvete v Tinjah je certifikat socialnega ministrstva prevzel izobraževalni referent Daniel Sturm. Priznanje sprejema kot podporo in spodbudo, kakor pravi.

Odbor za izbor prejemnikov priznanja Naša Slovenija 2016, ki ga je že tretje leto zapored vodila predsednica, etnologinja in narečjeslovka Herta Maurer Lausegger, je oddal sedemnajst predlogov, ki so na osnovi razpisa prispeli na naslov gibanja. V četrti kategoriji je priznanje prejel tudi projekt „Izobraževanje, usposabljanje, osveščanje“ Katoliškega doma prosvete Sodalitas v Tinjah. Svečana podelitev priznanj bo v soboto, 6. maja 2017, ob 10. uri v Kulturnem domu v Vipavi.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...