Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež v Egiptu (foto: Radio Vatikan)
Papež v Egiptu

VIDEO: Papež v Egiptu za obnovo dialoga z islamom

Svet | 28.04.2017, 14:15 Marta Jerebič

Papež Frančišek je kot romar miru prispel v Egipt. Njegovo tokratno mednarodno potovanje bo v znamenju dialoga z islamom in bratstva, že sinoči pa je svoje poslanstvo v baziliki Marije Snežne zaupal v priprošnjo Mariji, rešiteljici rimskega ljudstva. Egipt je v zelo težkem obdobju, ranjen zaradi terorističnih napadov na krščansko manjšino, vendar posledice čuti celotno prebivalstvo. Številni so zato mislili, da bo Frančišek odpovedal obisk, a na to ni nikoli pomislil, je dejal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Dodal je, da papež želi biti glasnik miru tam, kjer mir najbolj potrebujejo.

Gre za obisk, ki je varnostno zelo okrepljen, čeprav papež Frančišek ne bo uporabljal blindiranega vozila, s čimer jasno pravi NE fundamentalističnemu terorizmu, ki zlorablja ime Boga za opravičevanje sovraštva in nasilja.

Terorizem, dialog z islamom, ekumenski objem s kristjani koptske Cerkve so teme potovanja, ki bodo ob 16. uri dosegle vrh, ko bo papež Frančišek nastopil na Mednarodni konferenci o miru, ki jo je sklical veliki imam sunitske univerze Al Azhar, Ahmad al Tayeb.

Papež Frančišek in veliki imam Ahmad al-Tayeb
Papež Frančišek in veliki imam Ahmad al-Tayeb © Radio Vatikan

Takoj zatem je na programu srečanje s političnimi oblastmi in egiptovsko civilno družbo. Skupaj s papežem bosta protagonista teh dveh dogodkov še veliki imam in predsednik Al-Sisi. Slednji si prizadeva zajeziti grožnje džihadistov tudi tako, da teologe Al-Azharja poziva k večji jasnosti in odločnosti pri obsodbi terorizma.

Papež Frančišek in egiptovski predsednik al-Sisi
Papež Frančišek in egiptovski predsednik al-Sisi © Radio Vatikan

Tretji dogodek na današnjem programu bo objem s Tawadrosom II., papežem koptske pravoslavne Cerkve, ki je v zadnjih letih plačala visok davek žrtev, vernikov, ki so bili ubiti med bogoslužjem v cerkvi. Kot spominja spletni portal Vatican Insider, je Frančišek skoval izraz ekumenizem krvi, s katerim označuje mučeništvo, ki združuje kristjane različnih veroizpovedi.

Jutri bo obisk sklenil z dvema srečanjema s koptsko katoliško skupnostjo. Svete maše na močno zavarovanem stadionu naj bi se udeležilo približno 20 tisoč ljudi, po kosilu z egiptovskimi škofi pa bo sledilo še molitveno srečanje z duhovniki in drugimi posvečenimi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...