Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež pri krizmeni maši: Evangelizacija ne more biti domišljava ali toga

Cerkev po svetu | 13.04.2017, 13:24 Marta Jerebič

Papež Frančišek je krizmeno mašo daroval v baziliki svetega Petra. Ob njem so somaševali kardinali, škofje in duhovniki, ki so med bogoslužjem obnovili svoje duhovniške obljube. Med nagovorom jih je pozval, naj veselje Evangelija ponesejo v svet in podal nekaj nasvetov, kako naj to naredijo.

Duhovnik izraža veselo oznanilo z vsem svojim bitjem. Včasih prav majhne podrobnosti najbolje vsebujejo in sporočajo veselje, je dejal papež in poudaril, da veselo oznanilo ni predmet, ampak je poslanstvo. »Nihče naj ne poskuša ločevati treh milosti Evangelija, ki so: resnica, o kateri se ni mogoče pogajati, brezpogojno usmiljenje, ki je ponujeno vsem grešnikom, in Veselje, ki je osebno in odprto vsem. Resnica, usmiljenje in veselje. Vse tri milosti skupaj.« Papež je duhovnikom dal tudi nekaj nasvetov. »Ko pridiga – kratko, če je možno, to dela z veseljem, ki se dotakne srca njegovih ljudi, z Besedo, s katero se ga je Gospod dotaknil v njegovi molitvi.«

Papež je način oznanjevanja pojasnil s tremi podobami novih mehov, v katerih vesela novica ostaja sveža.

Prva ikona so kamniti vrči na svatbi v Kani: Marija je zgled za premagovanje strahu, zgled pripravljenosti, da gremo naprej in druge napolnimo z veseljem.

Podoba Samarijanke z vrčem nas spominja na pomen konkretnih situacij. Ponazarja, kako morajo biti duhovniki nežni do bolnikov in obupanih.

Podoba prebodenega Jezusovega srca kaže na ponižnost in uboštvo, s katerim vse ljudi vabi k sebi. Iz tega se morajo duhovniki naučiti, da veselo novico ubogim lahko oznanjujejo le spoštljivo in ponižno.

Zato Frančišek poudarja, da evangelizacija ne more biti domišljava ali toga. Mora biti konkretna, nežna in ponižna. Tako bo tudi vesela.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.