Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
papež umiva noge zapornikom (foto: Radio Vatikan)
papež umiva noge zapornikom

Papež bo na veliki četrtek umival noge zapornikom

Cerkev po svetu | 07.04.2017, 16:48 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo mašo zadnje večerje na veliki četrtek daroval zaporu Paliano južno od Rima. Pri njej bo opravil obred umivanja nog 12 zapornikom.

Zaporniški kaplan Luigi Paoletti je za Radio Vatikan povedal, da so zaporniki že več let prosili papeža za obisk. V zaporu je vedno približno 60 do 70 ljudi, od tega je približno 50 moških, ki prestajajo dolgotrajne kazni, večinoma gre za zapornike, ki so se odločili sodelovati s sodiščem.

Približno 15 jih je na oddelku za bolnike s tuberkulozo. Večinoma gre za tujce. Ženski oddelek pa trenutno šteje 4 ženske.

Spomnimo tudi, da bo besedila za tradicionalni križev pot v rimskem Koloseju letos pripravila francoska teologinja in Ratzingerjeva nagrajenka, 70-letna Anne-Marie Pelletier.

Pelletierjeva predava biblicistiko in svetopisemsko hermenevtiko na Institut Européen des Sciences des Religions (IESR) v francoski prestolnici. Je avtorica številnih knjig in prispevkov v strokovnih revijah, med drugim tudi o vlogi ženske v krščanstvu in Cerkvi. Leta 2014 je kot prva ženska prejela nagrado vatikanske ustanove Josepha Ratingerja – Benedikta XVI. Junija lani je na povabilo rimske Kongregacije za nauk vere sodelovala pri strokovni razpravi o vlogi ženske v katoliški Cerkvi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.