Nataša LičenNataša Ličen
Tanja DominkoTanja Dominko

Misijonska svetovalnica: Težko je iti k spovedi, od nje pa mnogo lažje

Radijski misijon | 04.04.2017, 11:11 Rok Mihevc

Tretji dan radijskega misijona nosi naslov Ko se v šibkosti odpremo, vstopi Gospod«. Dotika se tudi naše grešnosti in usmiljenja, ki nas opere greha in nam pomaga stopiti na pravo pot. V tokratni misijonski svetovalnici smo se pogovarjali z duhovnikom dr. Karlom Geržanom.

Ponižnost je temeljni pogoj odnosov in da postanemo zdravo ponižni, ne ponižani, je potreben določen proces. Zdravo ponižni je lahko samo samozavesten človek, ki se sprejema v celoviti resničnosti. »To pomeni, če smo prepoznani kot vredni in dragoceni, če se zavedamo, da nas je Bog obdaril, je to temeljno za samozavest. Obenem pa mirno sprejemamo svojo realnost, tudi to, da nismo popolni in smo nebogljeni. Ko to sprejmemo, takrat postanemo dopolnjujoči in ravno ta ponižnost nas bogati in plemeniti, pa naj bo to v odnosu do človeka ali do Boga."

Duhovni očetje so poudarjali potrebo po duhovni odprtosti, ki pa temelji na zdravi osnovi. »Torej, da se zavedam lastne vrednosti, na drugi strani pa sem simpatičen v svoji nemoči, iščem dopolnitev pri tistih, ki s svojimi talenti dopolnijo to, kar meni manjka.« Ponižujejo samo tisti, ki bežijo od svoje resničnosti, ko se morajo dopolnjevati. »Tak človek mora nekoga poteptati in ko stoji na nekom, se počuti kakor kralj. V takih primerih mora biti za njega nekdo vedno kriv, poišče »grešnega kozla«, ki si ga izbere, da je potem on sam čist in nedolžen.«

Radijski misijon, Svetovalnica
Marjan Bunič (photo: Rok Mihevc) Marjan Bunič (photo: Rok Mihevc)

Pohabljene besede

Saj veste, naši komentarji običajno odražajo dve stvari – nekaj lepega, kar kipi v našem srcu in bi rado kipelo še kje drugje, ali pa bolečino, ki se enostavno prelije preko roba. Pri meni gre ...

Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (photo: ARO) Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (photo: ARO)

Prositi kuhinjo, naj ponovno izda krožnik. Pa hitro.

V tokratni oddaji Kolokvij smo se pogovarjali s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, ki so delili svoje misli in izkušnje o priložnostih v turizmu. Z Vojinom, Anjo in ...

Dejan je že vrsto let zaposlen v angleškem javnem zdravstvu, v Sloveniji je predstavil primere dobrih praks iz svojega delovnega okolja (photo: NL) Dejan je že vrsto let zaposlen v angleškem javnem zdravstvu, v Sloveniji je predstavil primere dobrih praks iz svojega delovnega okolja (photo: NL)

Najprej smo ljudje, potem vse ostalo.

Dejan Branc je diplomirani zdravstvenik, ki je specializiral iz intenzivne nege in terapije v Angliji, kjer živi in dela že šesto leto, v mestu oziroma grofiji Somerset. Prihaja iz Rateč pri ...

Kako vemo, kdaj smo v miru? (photo: PixaBay) Kako vemo, kdaj smo v miru? (photo: PixaBay)

Alenka Rebula: Kako biti v miru

Z Alenko Rebula smo se junija, v sobotni dopoldanski oddaji, srečali tik pred počitnicami. V uvodu pogovora je na vprašanje po njenih najaktualnejših opažanjih v družbi in med ljudmi, odgovorila, ...