Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sadovnjak v cvetju (foto: KIS)
Sadovnjak v cvetju

Odgovorno do ljudi, čebel in okolja

Kmetijstvo | 24.03.2017, 11:02

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, skupaj z Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, s Čebelarsko zvezo Slovenije in s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije tudi letos, ob začetku del v sadovnjakih in na drugih kmetijskih površinah vse uporabnike fitofarmacevtskih sredstev poziva, naj se pri delu z njimi držijo vseh načel dobre kmetijske prakse. V pripravi pa so tudi obširne in temeljite smernice integrirane pridelave hrane, ki naj bi že v letošnjem letu bile dostopne vsem pridelovalcem.

V oddaji Slovenska dežela je o teh prizadevanjih spregovoril dr. Jernej Drofenik, namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je povedal, da so veseli, da se razmere na tem področju iz leta v leto izboljšujejo in si želijo, da bi se ta trend tudi nadaljeval s ciljem zmanjšanja tveganj za zdravje ljudi in okolje in s posebnim poudarkom na varovanju čebel, ki so eden ključnih indikatorjev neobremenjenosti okolja.

Načela dobre kmetijske prakse

Dobra kmetijska praksa po Drofenikovih besedah posebej naglaša, da morajo uporabniki fitifarmacevtskih sredstev zagotoviti:

  • da je cvetoča podrast v trajnih nasadih mora biti v času tretiranja s FFS, ki so za čebele nevarna, pokošena oziroma mora biti na drug način preprečeno, da bi jo FFS doseglo,
  • uporaba sistemičnih, čebelam nevarnih FFS, je prepovedana v času cvetenja gojenih rastlin,
  • uporaba kontaktnih, čebelam nevarnih FFS je v času cvetenja gojenih rastlin dovoljena le v nočnem času od dve uri po sončnem zahodu do dve uri pred sončnim vzhodom, razen če je na etiketi in navodilu za uporabo navedeno, da je uporaba tega FFS v celoti prepovedana v času cvetenja.

Dr. Jernej Drofenik je v oddaji tudi povedal, da je prav zaradi tega dobrodošlo, da uporabniki škropljenja izvajajo v nočnem času, ko se ponavadi ozračje umiri in je posledično zanašanje čim manjše.

V pripravi so obširne in temeljite smernice integrirane pridelave hrane

Integrirano varstvo rastlin je s spremembo zakonodaje postalo osnovna kmetijska praksa, je v oddaji naglasil dr. Jernej Drofenik, ki hkrati opozarja, da je žal mnogokrat razumevanje integriranega načina pridelave precej ozko in ponavadi osredotočeno samo na samo varstvo rastlin pred boleznimi in škodljivci. Smernice pa bodo zelo široke, naravnane v preventivo, ki pa se začne s pravilno izbiro odpornejših vrst kmetijskih rastlin in pravilno agrotehniko, kar rezultira k manjšim potrebam za kurativno delovanje. Cilj projekta je, da bi smernice bile pridelovalcem na voljo na enem mestu (spletnem portalu) za čim več področij pridelave hrane. Več pa prisluhnite v oddaji!

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...