Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Sadovnjak v cvetju (foto: KIS)
Sadovnjak v cvetju

Odgovorno do ljudi, čebel in okolja

Kmetijstvo | 24.03.2017, 11:02

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, skupaj z Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, s Čebelarsko zvezo Slovenije in s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije tudi letos, ob začetku del v sadovnjakih in na drugih kmetijskih površinah vse uporabnike fitofarmacevtskih sredstev poziva, naj se pri delu z njimi držijo vseh načel dobre kmetijske prakse. V pripravi pa so tudi obširne in temeljite smernice integrirane pridelave hrane, ki naj bi že v letošnjem letu bile dostopne vsem pridelovalcem.

V oddaji Slovenska dežela je o teh prizadevanjih spregovoril dr. Jernej Drofenik, namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je povedal, da so veseli, da se razmere na tem področju iz leta v leto izboljšujejo in si želijo, da bi se ta trend tudi nadaljeval s ciljem zmanjšanja tveganj za zdravje ljudi in okolje in s posebnim poudarkom na varovanju čebel, ki so eden ključnih indikatorjev neobremenjenosti okolja.

Načela dobre kmetijske prakse

Dobra kmetijska praksa po Drofenikovih besedah posebej naglaša, da morajo uporabniki fitifarmacevtskih sredstev zagotoviti:

  • da je cvetoča podrast v trajnih nasadih mora biti v času tretiranja s FFS, ki so za čebele nevarna, pokošena oziroma mora biti na drug način preprečeno, da bi jo FFS doseglo,
  • uporaba sistemičnih, čebelam nevarnih FFS, je prepovedana v času cvetenja gojenih rastlin,
  • uporaba kontaktnih, čebelam nevarnih FFS je v času cvetenja gojenih rastlin dovoljena le v nočnem času od dve uri po sončnem zahodu do dve uri pred sončnim vzhodom, razen če je na etiketi in navodilu za uporabo navedeno, da je uporaba tega FFS v celoti prepovedana v času cvetenja.

Dr. Jernej Drofenik je v oddaji tudi povedal, da je prav zaradi tega dobrodošlo, da uporabniki škropljenja izvajajo v nočnem času, ko se ponavadi ozračje umiri in je posledično zanašanje čim manjše.

V pripravi so obširne in temeljite smernice integrirane pridelave hrane

Integrirano varstvo rastlin je s spremembo zakonodaje postalo osnovna kmetijska praksa, je v oddaji naglasil dr. Jernej Drofenik, ki hkrati opozarja, da je žal mnogokrat razumevanje integriranega načina pridelave precej ozko in ponavadi osredotočeno samo na samo varstvo rastlin pred boleznimi in škodljivci. Smernice pa bodo zelo široke, naravnane v preventivo, ki pa se začne s pravilno izbiro odpornejših vrst kmetijskih rastlin in pravilno agrotehniko, kar rezultira k manjšim potrebam za kurativno delovanje. Cilj projekta je, da bi smernice bile pridelovalcem na voljo na enem mestu (spletnem portalu) za čim več področij pridelave hrane. Več pa prisluhnite v oddaji!

Kmetijstvo
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...