Jakob TurkJakob Turk
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek
Solata, rastlinjak (foto: ARO)
Solata, rastlinjak

Miša Pušenjak: Plodovke sadimo šele po prvem maju

Kmetijstvo | 22.03.2017, 10:12 Rok Mihevc

V teh dneh je na vrtovih zelo živahno, pomlad je prišla v deželo in lahko bi rekli, da je letošnji marec res sušec. Vremenoslovci so povedali, da je v zadnjem mesecu padlo le 35 odstotkov povprečne količine padavin v tem času in tako se v vrhnjem sloju zemlje že pozna suša. Kakšna so trenutna opravila na vrtu, nam je svetovala Miša Pušenjak, svetovalka specialistka na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

Miša Pušenjak vsako leto na novo opozarja, da pri sajenju in saditvi ne smemo biti prehitri. V tem trenutku so temperature zemlje 8 stopinj Celzija, ko bi se lahko te klasične rastline brez plodovk že lahko sadili, celo krompir. »Ali je to dobro, ali ni, naj vsak razmisli sam. A naj povem, da rastlina, ki hitro in enakomerno kali, je veliko bolj odporna tudi kasneje. Prepričana pa sem, da hladen val še sledi in upamo lahko, predvsem sadjarji, da ne bo tako hladen kot je bil lani.«

Velika napaka, ki jo delajo vrtičkarji je ta, da mislijo, da morajo v dveh dneh narediti vse. »Opozarjam, da vrtovi niso zato, da bi si polomili hrbtenico, ampak so namenjeni našemu zdravju in rekreaciji. Ne hitimo in pazimo na svoje zdravje. Opažam, da ljudje vse hitreje sejejo in sadijo in po tem zagonu, ko je že skoraj vse v zemlji, že pride na vrsto paradižnik, ne glede na to, ali je to april.« Pušenjakova pa poudarja, da se ustavimo in če že sadimo hitro, s plodovkami počakamo vsaj do 1. maja. »Res je, da se zemlja hitreje ogreva in so temperature višje kot lani, a bodimo previdni.«

Nekateri so krompir že posadili, nekateri pa imajo težave s poznim krompirjem, saj jim ta že kali. »Prvi poganjki na krompirju so daleč najbolj kvalitetni in dajejo največji in najbolj zdrav pridelek. Trganje »cim« ni dobro, res pa je, da če je bil krompir nagnan v kleti, so poganjki dolgi in svetli in vprašanje je, če bodo v tako hladni zemlji preživeli. Če gre za mlad krompir, ne bo težav, ker bodo pognali drugi poganjki. Ga je pa potrebno pokriti, saj tudi v zemlji lahko zmrzne. Novi poganjki bodo tanjši in zelo visoki, nič se ne bodo razvejali, bodo pa manjši gomolji.« Če bomo zdaj sadili pozni krompir, bomo imeli veliko težav s koloradskim hroščem in boleznimi. »Zato priporočam, da se pozni krompir sadi konec aprila ali maja.«

Prisluhnite celotni oddaji in vsem odgovorom na postavljena vprašanja. Po elektronski pošti smo na naslov studio@ognjisce.si dobili še veliko vprašanj na katera ni bilo mogoče odgovoriti v današnji svetovalnici, zato  bo strokovnjakinja Miša Pušenjak nanja odgovorila v oddaji čez 14 dni.

Kmetijstvo, Hrana in okolje, Svetovalnica
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...