Nataša Ličen
Aleš Karba
Alen Salihović

Svetovalnica: S preventivnim pregledom poskrbite za svoje zdravje

15.03.2017, 10:35 Rok Mihevc

Specialistični preventivni pregledi so v razvitem svetu postali nekaj običajnega. Vedno več ljudi se namreč zaveda, da je za svoje zdravje potrebno poskrbeti še preden nastopijo znaki kakšne bolezni. O pomenu preventivnih pregledov je v tokratni Svetovalnici spregovoril specialist interne medicine in gastroenterologije dr. Rado Janša.

Zakaj je pomemben tak preventiven pregled?

Preventiva pomeni preprečitev bolezni ali poslabšanje stanja začete bolezni. »V tem je pravzaprav moč preventive in to tudi v Sloveniji v zadnjem času času bolj poudarjamo. Njej pomen so že zdavnaj določili na Zahodu – če bi se vsak Američan odločil za preventivni pregled, bi sama država prihranila kar 20 bilijonov dolarjev letno in to zgolj zaradi zgodaj odkritih bolezni.« S preventivo lahko odkrijemo kar 80 odstotkov rizičnih dejavnikov kroničnih bolezni, kot so srčno žilne bolezni, kapi, sladkorna bolezen ter 40 odstotkov rakavih bolezni.

Te kronične bolezni so po vsem svetu postale problem javnega zdravstva in zato tudi ta klic za akcijo v preventivi. »Vsi seveda na prvem mestu govorimo, da je rak najbolj grozeč problem, ki se ga najbolj bojimo. Res je, da predstavlja velik porast na področju rakavih bolezni in je problem, vendar je še vedno na drugem mestu.« Na prvem mestu so še vedno bolezni srca, na tretjem pa bolezni ožilja. Ampak osnova vsem tem so večinoma metabolne bolezni, debelost, se pravi obolevnost zaradi slabe kvalitete življenja, prehranjevanja, premalo gibanja. »Osnove so v zelo osnovnih elementarnih zadevah in preventivna medicina obsega preglede teh organskih sistemov in skušamo zgodaj odkrivati različne bolezni.«

Kdaj je priporočljivo prvič opraviti preventivni preglede?

Ta meja se nekako pomika v dve obdobji. Prvo obdobje je po 45. letu za moške in 50. letu za ženske, kar se tiče srčno žilnih bolezni. Drugo obdobje, kar se tiče večjega poudarka na rakavih boleznih, pa je po 65. letu starosti. "Ne smemo pa pozabiti otroške populacije. Pediatri naredijo veliko na tem področju in opozarjajo danes in bo problem tudi v bodoče."

Kako zgleda pregled?

"V zadnjem desetletju so ti zelo moderni pregledi, a imajo včasih tudi negativen prizvok – menedžerski pregledi. Ljudje mislimo, da so to samo za direktorje in vodilne. Kar je deloma res, s temi pregledi so začeli vodstveni kadri, ker so bili samoplačniški. A za pregled se lahko danes v takem ali drugačnem obsegu odloči vsak - to niso samo menedžerski pregledi, ampak sodelujejo tudi različne ambulante, kjer ugotovimo, kako je lahko nekdo družinsko dedno obremenjen, kakšne težave ima. Lahko pa izvedemo delne preglede pri gastroenterologu, pulmologu, alergologu, kardiologu itn. Na voljo so tudi druge ambulante: ginekološka, psihiatrična, kognitivna, proktološka, pediatrična, ortopetska, ORL, okulistična, skratka cela paleta in vsak se lahko odloči samo za delni preventivni pregled."

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Zdravstvo , Svetovalnica

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe) Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe)

Kdo mora v cerkvah preverjati pogoj PCT?

Od 15. septembra naprej morajo vsi verniki, ki bodo prišli k sveti maši, izpolnjevati PCT pogoj - to pomeni, da morajo imeti dokazilo o prebolelosti, cepljenju oz. testiranju. Prav tako iz ...

Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO) Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO)

PCT ključ do uspeha, cepivo pa rešitev!

Poletje je v teh dneh nekoliko podaljšalo svoj rok trajanja in to se je ob koncih tedna poznalo tudi v naravi. Številni so zavili na morje, ob jezera, veliko se jih je odpravilo tudi v hribe. K ...