Jože BartoljJože Bartolj
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko

Svetovalnica: Na razgovor se dobro pripravite in pokažite svojo energijo

Svetovalnica | 09.03.2017, 13:03 Rok Mihevc

Se vam je že kdaj zgodilo, da vas je tik pred razgovorom za zaposlitev grabila panika, ker niste vedeli, kako se pripraviti nanj? Odgovor na to nam je pomagala poiskati naša sogovornica ter ustanoviteljica in direktorica podjetja Moja zaposlitev Saša Boštjančič.

Priprava na zaposlitveni razgovor je že zelo dobra pot, da prideš do želenega delovnega mesta. Nanj se sicer ne moremo nikoli 100% pripraviti, se pa lahko pripravimo na tisto, na kar lahko vplivamo. »Intervju služi delodajalcu in vam, da oba dobita čim več informacij drug o drugem. Namenjen je, da delodajalca prepričamo s tremi stvarmi: osebnostjo, znanjem in željo po delu. Naša domača naloga pred razgovorom je, da pregledamo s čim se podjetje ukvarja, kje ima sedež, kakšni so sodelavci itn.«

Pomembno je, da si pripravimo vprašanja tudi za delodajalca. Nikoli ne smemo pozabiti kopijo življenjepisa, motivacijskega pisma in dokazil, ki jih bomo morebiti potrebovali na razgovoru in so ključna za tisto delovno mesto. »Velja si zapomniti nekaj pravil. Predvsem pokažemo iskreno zanimanje za to delovno mesto in se držimo navodil poteka intervjuja, ki ga vodi delodajalec. Mirno poslušamo, odgovarjamo na vprašanja in smo s svojimi odgovori jasni in iskreni. Tudi mi lahko kaj vprašamo, ampak o tistem, kar na razpisu še ni bilo napisano. A preveč ne smemo biti zgovorni in komunikativni, teči mora zanimiv pogovor med delodajalcem in kandidatom.«

Vprašanj na razgovoru je lahko neskončno. »Sama se držim standardnih vprašanj, torej kako bi se kandidat opisal, o svojih dosežkih,... Ponavadi delodajalci vprašajo tudi o slabostih kandidata, tukaj pa moramo biti seveda iskreni. Sem pa že slišala, da so kandidate vprašali, koliko semaforjev je na dunajski cesti ali kolikokrat v dnevu se srečata urina kazalca. Verjetno pri tem merijo predvsem odzivnost človeka in ali reče »ne vem«, ali pa se znajde z odgovorom.« Vsak razgovor je lažji, veliko pa je odvisno od naše osebnosti in od naše želje po zaposlitvi.

Če smo na razgovoru zavrnjeni, je pomembno tudi, da delodajalca vprašamo, s čim ga nismo prepričali. To je dobra iztočnica za naše prihodnje iskanje zaposlitve, dobra »šola vnaprej«. »Lahko je bil samo prvi vtis napačen, ali pa je kaj pozabil povedati. Pri Slovencih opažam, predvsem pri mlajših, plahost in skromnost. Mislimo da znamo manj, znamo pa veliko."

Več pa v oddaji!

Svetovalnica
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...