Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovalnica: Nasveti sestre Nikoline

| 09.03.2017, 09:05 Rok Mihevc

Sestra Nikolina je v Svetovalnici odgovarjala na kuharska vprašanja naših poslušalk in poslušalcev. Poleg spodaj napisanih receptov in nasvetov je odgovarjala še na vprašanja, zakaj čokolada poka ob rezanju peciva, kako pripraviti kruh brez glutenske moke, skutine palačinke ter močnik.

Recept za rogljičke
Za rogljičke potrebujemo fino kvašeno testo. Kg moke, zvrhana žlička soli, kocka kvasa, aroma (npr. limonina lupina ali rum), 2-3 rumenjake, 3 žličke sladkorja, vanilijev sladkor, toplo mleko in nekaj maščobe za zabelit (margarina, olje), da bodo rogljički rahli in ne suhi. Mešamo, prilivamo, gnetemo in testo postane fino in mehko, približno tako rahlo kot za krofe. Ko vzhaja, ga razvaljamo, kot za potico in narežemo na trikotnike, ter dodamo nadev (marmelada, skutin, orehov ali makov nadev,...). Še malo pustimo vzhajati in namažemo z jajcem. Pečemo od 15 do 20 minut na 200 stopinj Celzija

Recept za krompirjeve krape
Skuhamo 30 dkg krompirja, odcedimo in takoj vročega še dobro stlačimo in zabelimo z maslom in žličko olivnega olja. Dodamo še rumenjak, dodamo 2 dkg kvasa, ki ga zdrobimo brez namakanja in ga raztopimo. Zamešamo še 20 dkg ostre moke in napravimo testo. Pustimo vzhajati, nato ga na dobro pomokani deski razvaljamo, na debelino 3-4mm in kot za flancate naredimo kvadratke.

Zakaj lignji ob pripravi postanejo gumijasti in trdi?
Dobro je, da lignje prvič zmrznemo. Ko jih odtajamo, jih povaljamo na moki in ocvremo. Ne smejo se prepočasi cvreti, maščoba mora biti dovolj vroča. Če se predolgo cvrejo, pa res postanejo trdi.

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek: In tako sem prišel na svet ...

V več kot 80 državah sveta je danes izšla avtobiografija papeža Frančiška z naslovom Upanje. V slovenščini jo bomo dobili septembra. Izšla bo pri založbi Beletrina v prevodu novinarja in ...

Ljubljanska tržnica (photo: STA) Ljubljanska tržnica (photo: STA)

Tržnica s hladilnicami in garažo?

Ljubljanska mestna občina se je resno angažirala za projekt, ki bi pod osrednjo ljubljansko tržnico umestil garažo. Zdaj je v promocijsko kampanjo umestila besedilo, ki napeljuje k temu, da se ...

Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay) Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay)

Ko aktivisti vladajo ...

Vladi se mudi. Novo leto je jasen opomin, da se čas mandata neizprosno izteka in zato ne čudi, da se v proceduro sprejemanja v teh dneh seli morje predlogov zakonov, pravilnikov in uredb. Tako je ...

Jože Pavlakovič (photo: NL) Jože Pavlakovič (photo: NL)

Jože Pavlakovič, župnik polanski

Kot je zapisano v naslovu, tako se g. Jože predstavi ob srečanju na radiu, ko smo ga povabili na pogovor za sobotno popoldansko oddajo. Letošnje leto je zanj polno jubilejev in pomembnih obletnic.

Blaž Lesnik (photo: Jaka Korenjak) Blaž Lesnik (photo: Jaka Korenjak)

Videopodkast Globine

V osmo sezono oddaje Globine, ki jo boste odslej lahko spremljali tudi v obliki video podkasta, stopamo tudi z novim ciklom. V svetem letu 2025 želimo odpreti komunikacijo med teisti in ateisti, ...